Зворник један од домаћина фестивала „Први кадар“

Зворник, 16.11.2018. године

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ „окупирао“ је зворнички биоскоп наставком такмичарског програма и приказивањем документарног филма „Окупирани биоскоп“, рекла је синоћ на првој конференцији за новинаре умјетнички директор и селектор „Првог кадра“ Александра Митрић Штифанић.

– У оквиру такмичарског програма биће приказана 42 филма из 17 земаља у шест такмичарских селекција и биће додијељено 10 фестивалских признања, међу којима и једно посебно признање „Капија града Зворника“ за најбољу режију фестивала – рекла је Митрић Штифанић. Она је напоменула да се награда за режију први пут додјељује.

Представљајући нови концепт фестивала, Митрић Штифанић је рекла да је сарадња „Првог кадра“ и града Зворника почела у марту ове године када је одржан филмски кампус.

– Тада је настао документарни филм са проф. Драганом Елчићем. Та сарадња је била толико добра да је дошло до идеје да се један дио фестивала, осим у Источном Сарајеву, одржи и у Зворнику. Фестивал „Први кадар“ је своју мисију децентрализације културе кренуо још 2016. године са разним програмима и промоцијама фестивала по Републици Српској и са филмским караваном који већ другу годину заредом организује радионице документарног и анимираног филма у општинама и градовима у источном дијелу Републике Српске – истакла је Митрић Штифанић.

Она је нагласила да „Први кадар“ представља један мост културе, што пуно значи не само за културну сарадњу два града, него прије свега за кинематографију и њен равноправан развој на цијелој територији Републике Српске и БиХ.

– Посебно нам је драго да смо у граду који је тако добар домаћин и гдје се осјећамо пријатно, а овдје ћемо имати прилику и да угостимо око 30 гостију, не само из наше земље, него и из региона и свијета, тако да ће град Зворник ова три дана бити прави филмски и фестивалски град – рекла је Митрић Штифанић.

Испред Градске управе Зворник обратила се Госпава Јеремић која је изразила задовољство што је Зворник први пут домаћин оваквог фестивала.

– Задовољство нам је да поздравимо, не само ауторе филмова који ће овдје бити приказани, него и представнике продукције „Први кадар“ са којима имамо успјешну сарадњу. Та сарадња је била покретач и главни темељ за идеју о потписивању Меморандума о сарадњи између нашег Града, Продукције „Првог кадра“ и Општине Источно Ново Сарајево. Ми као град почаствовани смо што смо домаћини оваквог једног културног догађаја – поручила је Јеремићева.

Она је нагласила да је Фестивал израз жеље нашег града за обогаћивањем културне понуде, жеље да се улаже у културу и едукују наша дјеца и омладина кроз радионице и стварање анимираних и документарних филмова, те да се зворничка публика навикне да прати овакве догађаје и достигнућа у кинематографији.

– Сигурна сам да ће овај фестивал, а већ јесте и сада, бити културни догађај по коме ће Зворник, између осталог, постати препознатљив, с обзиром на учеснике Фестивала и све друге који су укључени у реализацију овог значајног пројекта – рекла је Јеремићева.

У оквиру фестивала синоћ је у зворничком Дому омладине промовисан и филмски часопис „Филаж“, који је намјењен љубитељима филмске умјетности.

Дејан Дабић, уредник у Културном центру у Нишу, селектор Фестивала глумачких остварења у Нишу и један од уредника часописа „Филаж“ рекао је да „Филаж“ излази два пута годишње и да сваки број обрађује најактуелнија дешавања из свијета филмске умјетности.

– Часопис је састављен од неколико рубрика које су засебне тематске цјелине усмјерене на најважнија питања из филмске критике и историје филма. Рубрике су назване по филмским терминима као што су „ракурси“, „зумирање“, „крупни план“ – рекао је Дабић.

Он је додао да је „Први кадар“ фестивал са којим је почео сарадњу прво као аутор, а касније кроз радионицу анимираног филма. Он је изразио наду да ће се сарадња  наставити и убудуће на обострано задовољство.

Предраг Живковић, који је извршни продуцент Међународног студентског филмског кампа „Интеракција“, подсјетио је да је његова сарадња са „Првим кадром“ почела је прије три године изложбом „Соња Савић девојка из града“ чији је био аутор, те да је настављена прошле и ове године.

– Надао сам се да ће наш филм  бити приказан у Зворнику како бих дошао и у ваш град. Драго ми је да фестивал „Први кадар“ расте из године у годину, филмови су све бољи, све је јача конкуренција – рекао је Живковић.

Митрић Штифанић је нагласила да Међународни филмски фестивал „Први кадар“ својим концептом омогућава свим генерацијама гледалаца да виде најзначајнија филмска оставрења из цијелог свијета.

Она је истакла да, осим такмичарског програма има и пратећи програм а који чини дио изложбе која је била постављена у Културном центру у Источном Новом Сарејеву, аутора и редитеља Чарне Манојловић.

Митрић Штифанић је напоменула да су пројекције организоване за ученике средњих школа, а поред тога и грађанство у терминима од 19:00 часова има прилику да виде филмове.

– Нисмо забравили ни најмлађе који су, осим тога што су имали прилику да током три дана учествују у радионици анимираног филма могли да погледају и избор најбољих анимираних филмова са Фестивала „Константинов златник“ из Ниша – напоменула је Митрић Штифанић.

У оквиру Фестивала, јуче су на програму били „Окупирани биоскоп, документарни филм Сенке Домановић (87’, Србија 2018), „ИКУ МАНИЕВА“, документарни филм Исака Руиза Гастелума (7’30” Мексико 2017), „108 непознатих људи“, документарни филм Јенса Најџелса (9’50” Њемачка 2016), „4 године у 10 минута“, документарни филм Младена Ковачевића (62’ Србија 2018), „Кинески зид“, кратки играни филм Александре Одић (30’ Њемачка 2017), „Свитање“, документарни филм Хавијера Екстремера Родригеза (15’ Шпанија- Србија 2017), „Друга страна свега“, документарни филм Миле Турајлић (104’ Србија 2018) и „Сувозачи“, кратки играни филм Огњена Исаиловића (20’Србија 2017)

Према програму Фестивала, данас ће бити приказани „Нова дјеца Голзова“, документарни филм Симоне Катарине Гаул (88’ Њемачка 2017), „Кратки обитељски филм“, документарни филм Игора Бежиновића (20’ Хрватска 2016), „Последњи запис Леонида Шејке“, кратки играни филм Златка Стојиловића (14’29” Србија 2017), „Злогоње“, играни филм за дјецу Рашка Миљковића (90’ Србија 2018), „РУЕ МАСКАЈА“, документарни филм Габриела Теједора (69’ Швајцарска 2017), „Марија“, кратки играни филм Јураја Приморца (26’ Хрватска 2018), „Границе кише“, играни филм Николе Мијовића и Судар Властимира ( 93’ Србија и Црна Гора 2018) и у оквиру Филмске школе Првог кадра-Мастерклас Умјетност документаризма – Портрет у документарном филму – предавач Чарна Манојловић, филмска редитељка.

Град Зворник је први пут један од домаћина Међународног филмског фестивала „Први кадар“ који се одржава од 12. до 17. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

„Први кадар“ је међународни фестивал документарног и кратког играног филма, који има за циљ едукацију младе публике и афирмацију домаћегфилмског стваралаштва.

Покровитељи Међународног филмског фестивала „Први кадар“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Зворник и Општина Источно Ново Сарајево.

5