Зворник дио пројекта – међусобно повезивање у управљању ризицима од катастрофа у БиХ

Зворник, 31.01.2018. године

Град Зворник једна је од пет јединица локалних самоуправа у БиХ укључених у пројекат УНДП -Међусобно повезивање у управљању ризицима од катастрофа у БиХ.

Према мишљењу стручњака екстремне временске појаве биће учесталије, у БиХ још увијек се санирају последице поплава из 2014. године које су нанијеле штете више од 2 милијарде евра. С циљем унапређења ситуације на терену и превентивног дјеловања, покренут је поменути пројекат. Из Републике Српске поред Звпорника укључена је општина Лакташи, из Федерације БиХ општине Лукавац  и Маглај, и Брчко Дистрикт. Партнери на пројекту су Министарство безбједности Босне и Херцеговине, Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, Федерална управа цивилне заштите, Одјељење за јавну безбједност Брчко Дистрикта, те кантоналне и општинске власти. Пројекат финансира Агенција за развој и сарадњу Италије у вриједности од 350.000 долара.

Град Зворник ће уједно добити и онлајн платформу под називом ДРАС, која представља систем за анализу ризика од катастрофа. Путем ове платформе грађанима и доносиоцима одлука биће доступне ажуриране информације о изложености поплавама и клизиштима, а с циљем промјене приступа смањењу ризика од катастрофа. Донатор ове платформе је Влада Републике Турске и УНДП.

.

3