„Жива библиотека“ реализована у Зворнику

Датум: 18.03.2019. године

У Зворнику је данас у оквиру пројекта „ПРО-будућност“  реализована „Жива библиотека“ која представља иновативну методологију за промовисање људских права и равноправности, за борбу против расизма и ксенофобије, те за ширење мира и толеранције.

Александар Жоља из Хелсиншког парламента грађана Бањалука рекао је да је „Жива библиотека“ отворена за све грађане.

– Овдје умјесто књига имамо живе људе који причају своје личне приче. Пошто је пројекат „ПРО- будућност“ мировни пројекат и тиче се суочавања са прошлошћу, наше живе књиге су углавном жртве рата, тако да данас овдје имамо мировног активисту, члана породице несталих, ратног ветерана, сестру погинулог борца и бившег зависника. Дакле, изнајмите „књигу“ на двадесетак минута, „књига“ почне своју причу, можете јој постављати питања, а кад завршите са једном „књигом“ „изнајмите“ другу, опет разговарате и тако редом. Цијела сврха је да када упознате човјека са именом и презименом онда имате емпатију према њему и ниво предрасуда према цијелој тој популацији опада.  Наше „књиге“ долазе из реда свих народа, са свих страна – рекао је Жоља.

Пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) ПРО-Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за Будућност) спроводи Кетолик Рилиф Сервисис /Catholic Relief Services/ у сарадњи са Керитасом БиХ  /Caritas/, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука, Међурелигијским вијећем у БиХ, „Нансен Дијалог центром“ из Мостара и „Култом“ из Сарајева. Циљ пројекта ПРО-Будућност је да допринесе изградњи повјерења међу свим грађанима БиХ. Зворник је један од 70 градова и општина у којима се проводи овај пројекат.

2