Завршена реализација треће фазе Програма упозоравања на опасности од мина

Зворник, 28.11.2017. године

У четири основне школе на подручју града Зворника завршена је едукација око 900 ученика у оквиру реализације треће фазе Програма упозоравања на опасности од мина Црвеног крста Републике Српске.

Едукације су спроведене у школама у Дрињачи, Козлуку, Роћевићу и Пилици и у оквиру њих приређена је презентација везана за мине и минско-експлозивна средства, емитован је пригодан краткометражни филм и подијељен је рекламни материјал са поруком „Мисли мине“.

Поред школа, Програм је реализован и у мјесним заједницама Брањево и Снагово за чланове проширених састава Савјета мјесних заједница, а постављена су и три билборда са мапама минске ситуације у Кисељаку, Снагову и у Петковцима.

– Циљ програма је да се свијест о постојању мина и експлозивних средстава заосталих из рата подигне на већи ниво. Дјеца знају да постоје минска поља и експлозивна средства, али знање треба проширити на начин да знају како да се понашају у ситуацијама када евентуално наиђу на њих.  Када је у питању град Зворник, ми имамо припремљен 51  пројекат за деминирање, што је око 1.260.000 квадрата и што јасно указује да ће проблем минске загађености бити присутан још дужи низ година – каже Дејан Галић, вођа Тима ЦКРС за упозоравање на опасности од мина.

Он је подсјетио да је реализација Програма почела почетком новембра, те да је преостало  информисање грађана и путем локалне радио станице гдје ће бити емитован прилог у недељу, 03. децембра.

Ивана Грујић, координатор за програме и хуманитарна питања у Друштву Црвеног крста БиХ  подсјетила је да Црвени крст/криж у БиХ проводи Програм упозоравања на опасности од мина од 1996. године са циљем да се упозорава становништво о опасностима од мина, односно о постојању минских поља у БиХ. Едукација се проводи у заједницама које су угрожене минама гдје су једна циљна група дјеца. Поред тога, сваке године за основце организују се и такмичења „Упозоравање на опасности од мина“ у свим школама у БиХ, без разлике да ли су у општинама и градовима који су угрожени минама или нису, јер је битно да сва дјеца буду свјесна опасности од мина.

– Овакви програми су веома значајни и свакако ће трајати и наредних година, јер ће, на жалост, БиХ још дуго година бити мински најзагађенија земља у Европи, а наша обавеза је да стално упозоравамо становништво, а нарочито дјецу – рекла је Грујићева.

Претходне двије године Програмом упозоравања на опасности од мина ЦКРС на територији града Зворника били су обухваћени ученици у Основној школи „Десанка Максимовић“ Челопек и њеним подручним школама, подручној школи Основне школе „Свети Сава“ на Кула Граду, те чланови ловачких удружења „Соко“ и „Вукови са Дрине“. Такође је постављено шест билборда са картама минске ситуације и обновљена је трајна минска ограда на локалитету Млађевац 1 и 2 у дужини од 1.055 метара. Наредне године едукација ће бити спроведена у зворничкој Основној школи „Свети Сава“.

4