За пет година урађено више пројеката водоснабдијевања него за претходних 50

Зворник, 16.11.2017. године

Скупштина града Зворника усвојила је на посљедњој сједници Информацију о водоснабдијевању на подручју града Зворника у којој је наведено да је циљ Градске управе и овог предузећа да воду за пиће учини доступном што већем броју људи и ван градске зоне како би свима били створени услови за нормалан живот и останак на тим просторима. Директор АД „Водовод и комуналије“ Јован Томић рекао је да је у посљедњих пет година реализовано више пројеката у области водоснабдјевања него за посљедњих 50 година.

– Успјели смо 2008. године да у рад пустимо извориште Тилић ада, а од септембра исте године Зворник нема већих проблема у водоснабдјевању, нити има системске рестрикције. У самом граду, гдје год је рађена реконструкција улица, извршена је замјена и водоводних и канализационих цијеви тако да данас можемо рећи да можда имамо неки мањи дио града гдје притисак није баш најбољи, али и то настојимо да ријешимо. Такође, располажемо са довољном количином питке воде коју редовно контролишемо. Поред зоне града имамо и развијену водоводну мрежу од Зелиња до Пилице тако да грађани користе исправну воду. Све ове пројекте реализовали смо дијелом из кредитних средстава, а нешто и сопственим средствима. Водоснабдијевање у Челопеку комплетно је урадила наша фирма, без кредита, такође и Јардан, док сада радимо Цер, а урадили смо и велике дијелове Пилице са својим средствима, јер нам је циљ да људима обезбиједнимо основне услове за нормалан живот, али и да добијемо нове кориснике – каже Томић.

У току је замјена потисног и повратног вода од Арене до базена „Лисичњак“ који је значајан јер обезбјеђује резерву воде за град у случају када дође до већег квара када вода не може бити испоручена из Зелињских бунара. Овај базен служи и за допуњавање резервоара „Гробнице“ одакле се снабдијева Шћемлија и насеље Каменолом.

Извршена је и замјена потисног вода у насељу Каракај од пруге до раскрснице код „Металног“, јер је био у веома лошем стању и стварао је велике губитке.

У прољеће ће почети радови на замјени потисног и повратног вода од улице Вука Караџића до базена „Гробнице“, а сва три ова пројекта треба да допринесу сигурности у испоруци воде и смањења губитака.

– Сљедеће године највјероватније радићемо водоводну мрежу у Горњем Локању, а имамо намјеру да реализујемо и пројекат водоснабдијевања Глумине, Ораовца, Крижевића и потеза према Тузли и тиме би била обухваћена скоро комплетна територија града Зворника. Послије тога слиједи рјешавање канализације у мјесним заједницама и изградња пречистача за отпадне воде из града. У току је изградња канализационог система у Табанцима и то ће нам бити својеврсан пилот пројекат за изградњу канализације и у осталим насељеним мјестима у којима смо изградили водовод. На тај начин стварамо здраву средину за живот и  исте услове у свим мјесним заједницама – напоменуо је Томић.

При крају је изградња водоводног система у Тршићу и све до краја територије нашег града, односно до Пилице обезбјеђена је градска вода, што је велики напредак ка реализацији циља који је поставила Градска управа и АД „Водовод и комуналије“ да свим грађанима на подручју града Зворника, гдје год то технички буде изводљиво, омогуће доступност контролисане воде за пиће.

3