Влада и предсједник Републике Српске уложили значајна средства за путну и школску инфраструктуру у граду Зворнику

Зворник, 25.09.2018. године

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и народни посланик из мјесне заједнице Пилица Обрен Марковић свечано су у овој зворничкој мјесној заједници отворили дионицу пута дужине три километра, за коју је Влада Републике Српске обезбиједила 400.000 КМ.

Цвијановићева је званично отворила и новоизграђену фисклутнурну салу за деветогодишњу подручну школу у Брањеву, док је у Каракају обишла радове на изградњи фискултурне сале.

Премијер је истакла да је изградња дионице пута у Пилици  један у низу пројеката који се реализује у Републици Српској у сарадњи са локалним заједницама, те нагласила да овај пут у Пилици много значи за мјештане због чега је данас посебно задовољна.

– Нама је важно да развијамо и градове и села и срећна сам да се, кад год можемо, окупимо са мјештанима и обиљежимо овакве догађаје – рекла је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, у овом моменту на подручју Зворника реализују се инвестиције од око 2.000.000 КМ од чега се на локалну путну инфраструктуру односи 1.200.000 милиона КМ у оквиру чега је и пут у Пилици. Остало се односи на фискултурну салу за подручну школу у Брањеву и фискултурну салу за подручну школу у Каракају.

Она је истакла да је кроз Развојни програм Српске у ранијем периоду инвестирано око 120 милиона КМ у пројекте који су били важни општинама у Српској.

Премијер Српске је нагласила и да је Република стабилна и јака, те да може да искорачи према потребама локалних заједница и да их развија.

– У овој години ми смо то показали. И у прошлој години знатна су средства уложена, а ове године посебно с обзиром да су сви проблеми финансијске природе ријешени, нема никаквих дуговања, ни кашњења према било коме. Успијевали смо и да повећамо плате, пензије, социјална давања, да уводимо и нова социјална права – нагласила је Цвијановићева.

У мјесној заједници Брањево она је званично отворила новоизграђену фискултурну салу при деветогодишњој подручној школи у коју је уложено 425.000 КМ. За изградњу сале из буџета предсједника Републике Српске Милорада Додика издвојено је 150.000 КМ, а град Зворник је обезбиједио 275.000 КМ.

– Ово је само један од више пројеката које реализујемо на подручју Зворника и ми смо, као Влада, задовољни што можемо да градимо и радимо и да развијамо наше локалне заједнице, испуњавамо обавезе које они имају према нашим грађанима, те да сви заједно стасавамо у јаку, озбиљну Републику Српску, на шта сам јако поносна – рекла је Цвијановићева, обраћајући се мјештанима, наставницима и ученицима школе у Брањеву.

Укупна корисна површина сале је 550 метара квадратних и опремљена је у потпуности потребном опремом за извођење наставе физичког васпитања.

У мјесној заједници Каракај премијер Цвијановић обишла је радове на изградњи фискултурне сале при деветогодишњој подручној школи.

–  Знам да је и ова школа изграђена прије десетак година и данас смо овдје на новом градилишту гдје се гради фискултурна сала и која неће служити само за активности у оквиру школе, него може да буде и центар окупљања и одржавања других садржаја у овом крају – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је ово један од пројеката који се реализују на подручју града Зворника, додавши да је тако и у свим општинама и градовима широм Републике Српске.

– То показује да је Републике Српска изашла из кризе и да се сада можемо посветити развоју локалних заједница на један динамичнији начин, са више енергије и финансијских средстава – рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је захвалност Влади Српске на пројектима које реализује у Зворнику.

–  У Пилици је асфалтирањем  ове деонице пута завршени комплетан кружни пут кроз ову мјесну заједницу. Дио по дио асфалтирали смо 30 километара пута, тако да и они најудаљенији грађани имају добру путну комуникацију са магистралним путем. У Брањеву и Каракају, након изградње школа изградили смо и градимо и фискултурне сале и желим да оваквих пројеката у будућности буде и више – рекао је Стевановић.

4