Vjerovali ili ne: Višnja procvjetala u oktobru

Vjerovali ili ne: Višnja procvjetala u oktobru

Visoke dnevne temperature u drugoj polovini oktobra, u dane Miholjskog ljeta, kao da su iznenadile i voćke. U voćnjaku Nikole Nikolića, vrsnog kalemara i poznavaoca autohtonih sorti voća, u semberskom selu Patkovača, procvjetala je višnja.

Nikola kaže da ova pojava nije neuobičajena za ovo doba godine, jer velike oscilacije dnevnih temperatura znaju naprosto „prevariti“ voćke koje počinju cvjetati u vrijeme kad im za to vrijeme nije.

– Kada bi bilo više kiše i vlage, još više bi voćki iscvalo uz ovoliki broj sunčanih dana. U voćnjaku imam šezdesetak sorti jabuka i krušaka, višnje, šljive, oskoruše, orahe i druge vrste voća gotovo iz cijele Bosne i Hercegovine, iz dvadesetak općina. Imam puno autohtonih sorti voća koje je teško pronaći u bilo kom kraju BiH. Čuli ste za krušku sembegovaču, karamanku, kolačaru, lubeničarku, a još puno sličnih sorti krušaka i jabuka imam i njih je teško pronaći u drugim krajevima – kaže za „Avaz“ Nikola Nikolić.

Njegove okalemljene sadnice na divljoj podlozi već su stigle i do najudaljenijih krajeva u regiji, jer su mnogi uz pomoć interneta čuli za ovog bijeljinskog kalemara.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

4