Вигемарк и Стевановић разговарали данас у Зворнику

Зворник, 09.02.2018. године

Амбасадор Ларс Гунар Вигемарк, шеф делегације Европске Уније у БиХ и Специјални представник ЕУ у БиХ, са сарадницима посјетиo је данас градоначелника Зворника Зорана Стевановића.

Вигемарк је рекао да су у разговору са градоначелником разматрали неке могућности олакшавања прелеска границе, на којој су још увијек предуга чекања.

– Ми смо поново ту из ЕУ да покушамо и вјерујемо да можемо помоћи са своје стране и унаприједити ситуацију. Ви знате да је и сама суштина Европске уније да се границе укидају или да буду што мање видљиве – рекао је Вигемарк.

Он је истакао да је са градоначелником разговорао и о неким локалним питањима и пројектима које подржава ЕУ.

– Ради се, прије свега, о пројекту водоснабдијевања и другим пројектима који се тичу канализације и управљања отпадом. Истакнут је проблем илегалних депонија гдје људи на незаконит начин одлажу отпад у корито ријеке Дрине, једне ријеке која је знаменитост и по којој је цијели овај крај препознатљив и за коју се надам да ће ускоро бити једна од ријека у ЕУ – рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да је Зворник препознатљив као заједница са значајном стопом повратка, гдје је било и проблема и тензија, али да је, генерално, тенденција позитивна, гдје се људи  враћају и покушавају заједно живјети и радити.

Градоначелник Стевановић је истакао задовољство поводом данашње посјете Његове екселенције Вигемарка.

– Разговорали смо о жељи Зворника и, рекао бих, Малог Зворника и цијелог окружења и потребе нас који живимо на граници да се што прије укључимо у европске токове, да што прије нестану ове границе на Дрини, да што прије обезбједимо континуирану и путну и сваку другу комуникацију међу нама. Разговарали смо о потреби да наставимо са апликацијама за пројекте у претприступним фондовима Евопске уније. Зворник жели да буде европски град, да буде средина у којој се поштују сви људи, сви они који добро мисле и себи и другима и  увијек ћемо бити на том путу – рекао је Стевановић који је додао да је данас била једна од промоција Зворника који жели да стане раме уз раме са онима који су већ у Европској унији.

3