Успјешно реализован Филмски кампус у Зворнику

Зворник, 19.03.2018. године

Од 16. до 18. марта у Зворнику је реализован Филмски кампус „Свијет филма“, чији су организатори били Продукција „Први кадар“ из Источног Сарајева и Дом омладине Зворник.

Отварању кампуса који је почео пројекцијом филма „Чувари тишине“ истакнутог документаристе Драгана Елчића, присуствовао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић који је истакао да је филмско вече у Зворнику окупило младост и суграђане заинтересоване за ову врсту умјетности.

– Ово је прилика да наши ученици учествују у Филмском кампусу и стварању заједничког умјетничког документарног филма студената филмских академија и зворничких средошколаца, који ће промовисати Зворник и његово културно-историјско наслијеђе, те туристичку понуду града – рекао је Стевановић.

Истичући да се средњошколци по први пут упознају како настаје документарни филм, Стевановић је рекао да су са ученицима апсолвенти режије, професори режије, људи који знају правити филмове, тако да ће Зворник, као домаћин, добити документарни филм о граду, знаменитостима и практично све оно што се жели да покаже свијету.

– Очекујем да ће документарно-умјетнички филм  ‘Зворник, то је мој град’  бити премијерно приказан у оквиру обиљежавања 21. маја – Дана града Зворника – рекао је Стевановић.

Стевановић се захвалио директору продукције „Први кадар“ Витомиру Митрићу из Источног Сарајева и његовим сарадницима што су одабрали град Зворник за домаћина фестивала, на коме је том приликом приказано неколико филмова.

У уводним кадровима овог филма, градоначелник Стевановић презентовао је историјат овог града, његову садашњост и планове за будући развој.

– Вриједни и честити људи највећи си ресурс Зворника, а наш главни задатак у Управи града јесте да унаприједимо услове њиховог живота и обезбиједимо просперитет младим нараштајима, тим прије јер је наша локална заједница једна од ријетких која биљежи константан позитиван природни прираштај – истакао је Стевановић.

Митрић је нагласио да је Зворник један од просперитетних градова Републике Српске у раду са младим људима позоришта, због чега је и одлучено да се у њему одржи Филмски кампус,  предавање за младе људе о документарном филму, те да се направи Арт документарни филм о овом граду младости.

Елчић који је декан Факултета драмских умјетности у Београду, истакао је да су млади Зворника и ријека Дрина основни лајт-мотиви ове филмске приче.

– Током три дана боравка у Зворнику заиста смо пријатно и позитивно изненађени реакцијом грађана и свих протагониста који су учествовали у овом пројекту, кога су доживјели као заједничку причу, пуну креативне енергије и интеракције која је успостављена између филмске екипе, учесника и грађана – рекао је Елчић.

Продуцент „Првог кадра“ Александра Митрић – Штифанић оцијенила је да је ово веома значајан пројекат, не само за „Први кадар“, него и за град Зворник, као и за Републику Српску и њену кинематографију.

– Трудили смо се да направимо репрезентативни арт-документарни филм о Зворнику и, захваљујући свим актерима у реализацији овог пројекта, средњошколцима из Зворника и студентима Филмске академије из Београда, вјерујем да смо у потпуности испунили тај циљ – нагласила је Митрић-Штифанић.

У филму су о свом граду Зворнику говорили и историчари, умјетници, просвјетни радници и, највише, његови најмлађи житељи, његова будућност, што ријечима, што сликом, што пјесмом.

Током кампуса, у Дому омладине у Зворнику приказани су анимирани и цртани филмови за најмлађе, а посебну пажњу омладине и грађана привукле су пројекције неколико најнаграђиванијих филмова из богате ризнице „Првог кадра“.

Међу њима су кратки играни филм „Флафи“, редитеља Лее Филиповске из Србије, добитника Канадског оскара за најбољи кратки играни филм, затим култни кратки играни филм „Љубав на први поглед“, добитник преко 50 најзначајнијих филмских награда, чију режију потписује Марк Плејн из Шпаније и један од најзначајнијих филмова нашег истакнутог документаристе Драгана Елчића „Чувари тишине“.

Филмски кампус у Зворнику реализован је уз подршку Министарства цивилних послова БиХ и града Зворника.

4