Уручена постхумна одликовања породицама 13 погинулих бораца ВРС

Зворник, 09.11.2018. године

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић данас је у Зворнику у име Предсједника Републике Српске Милорада Додика уручио постхумно Медаље заслуга за народ породицама 13 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Зворника, Братунца, Власенице и Сребренице.

Драгичевић је истакао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик за ову годину донио Указ о додјели 174 одликовања породицама погинулих бораца, постхумно. Он је рекао да је за период од како је предсједник Додик донио Одлуку да све породице погинулих бораца добију Медаљу заслуга за народ до данас подијељено 1.740 одликовања.

Према Драгичевићевим ријечима, сходно Закону о одликовањима и признањима, а на основу захтјева Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, то је уприличено поводом 28. јуна, Дана Војске Републике Српске и 15. септембра, Дана несталих и погинулих бораца и цивила Републике Српске.

– Заслуге људи који добијају ову Медаљу су немјерљиве. Рат на овим просторима је био најпрљавији, у њему је погинуло 30.000 људи који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Цијена је велика, али резултат тога је Република Српска, слобода српског народа, одбрањена територија. Ово је само мали прилог, а никада им се не можемо одужити. Породице ће макар имати прилику да кад добију одликовање њихови потомци могу да покажу ко су им били родитељи. Наставља се овај процес и у будућем периоду док све породице погинулих бораца не буду добила ово одликовање, а ми покушавамо и на други начин да ријешимо статусна и материјална питања породица погинулих бораца и само могу рећи још једном нека им је слава и хвала им за све оно што су дали за Републику Српску – рекао је Драгичевић.

У име градоначелника Зворника Зорана Стевановића присутнима се обратио начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Зворника Жељко Смиљанић.

– Данас су нам осјећања помијешана, када се ви сјећате ваших најмилијих, а када се сви ми сјећамо наших див јунака који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Наша је обавазе, како локалне заједнице, тако и цјелокупне Републике Српске, да посветимо што већу пажњу породицама погинулих бораца, њиховој дјеци, да их запослимо, да их стамбено збринемо, то је наш дуг према вама – рекао је Смиљанић.

2