Управљање отпадом – област за унапређење

Зворник, 19.03.2019.

Управљање отпадом у БиХ је једна од недовољно развијених области и у коју је неопходно улагати, речено је на радном састанку одржаном у Градској управи града Зворник.

Град Зворник једна је од ријетких локалних самоуправа која има санитарну регионалну депонију. Циљ локалних власти јесте продужетак рока важења поменуте депоније, која је пројектована на 25 година. А продужетак трајања депоније и успјешно пословање комуналног предузећа је изводљивије уколико се правилно управља отпадом.

УНДП у оквиру својих програма предлаже различите пројекте, а један од њих је управљање отпадом по принципу раздвајања на мјесту настанка.  На овакав начин из отпада  ће бити извучени сви материјали који се могу понудити тржишту ради продаје. Отпад раздвојен на мјесту настанка је најчистији и има највећу тржишну вриједност. Запрљани отпад  губи 70% вриједности. Босна и Херцеговина да би испунила одређене услове за приближавање Европској Унији мора да у наредних 5 година знатно унаприједи управљање отпадом, а први кораци требају бити учињени у локалним заједницама.

2