Умјетници са инвалидитетом сликају за БиХ без мина, баријера и жртава

Зворник, 04.09.2018. године

У оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“ у Бањалуци је од 27. до 29. августа одржана ликовна колонија “Говоримо о способностима!“. Догађај је окупио двадесетак умјетника са и без инвалидитета, а циљ колоније је социо-економско оснаживање и интеграција жртава мина и њихових породица у 11 минама угрожених општина у БиХ које су обухваћене пројектом, а међу којима је и Зворник.

Ликовна колонија је одржана под слоганом „Говоримо о способностима!”– Умјетници са инвалидитетом сликају за БиХ без мина, баријера и жртава.

У оквиру ове активности организована је и једнодневна дјечја колонија, јер је једна од кључних порука колоније „Сигурна заједница за сигурно дјетињство“. 

Умјетничка дјела настала на ликовној колонији ће у наредном периоду бити изложена у свих 11 општина и градова обухваћених пројектом, у циљу промоције права, капацитета и креативних потенцијала преживјелих од мина и особа са инвалидитетом и подизања свијести јавности о питањима која се тичу утицаја мина и инвалидности.

Ликовна колонија представља само једну од активности која се одвија у оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“, који финансира Европска уније у вриједности од око 350.000 евра.

Пројекат проводи невладина организација Wорлд Вижн у партнерству са Организацијом ампутираца Републике Српске „УДАС“.

3