Удружење „Нада“ организовало Трибину о значају трансплантације органа

Зворник : 23.12.2017. године

У организацији зворничког Удружења за трансплантирана и лица која чекају трансплантацију органа „НАДА“ јуче је у Зворнику одржана Јавна трибина на којој се говорило о значају трансплантације органа.

Предсједница Удружења Данијела Ивановић истакла је да је ово прва трибина ове врсте организована у Републици Српској. На трибини је о дијагностиковању мождане смрти и процесу и значају трансплантације говорила др Нермина Ризвановић из Кантоналне болница Зеница, као и  предсједник Удружења дијализираних и трансплантираних болесника Федерације БиХ Томислав Жуљевић.

На самом почетку Ивановићева се захвалила градоначелнику Зворника Зорану Стевановићу јер су, како је истакла, он и његови сарадници пружили пуну подршку Удружењу.

Обраћајући се присутника, градоначелник Стевановић је поручио да ће и убудуће пружати пуну подршку раду Удружења, те је најавио да ће и сам потписати донорску картицу.

– Ту смо са вама, уз вас, јер који год живот да продужимо, спасемо, или учинимо квалитетнијим, свима нам то значи пуно, а највише људима којима на тај начин помажемо и њиховим породицама – нагласио је Стевановић.

Ивановићева је истакла да организовањем Трибине желе да скрену пажњу јавности на  проблеме ових болесника,  јер су, како је рекла, категорија људи који су невидљиви за државу.

– Ми у сљедећој години имамо намјеру да одржавамо трибине овог типа  у цијелој Републици Српској и на крају ако видимо да и даље немају слуха за нас, ми ћемо морати прибјећи радикалнијим мјерама. Главни циљ нашег дјеловања јесте да се формира донорска мрежа или координационо тијело са Федерацијом, јер они већ имају донорску мрежу – рекла је Ивановићева.

Жуљевић је рекао да је Удружење на чијем је челу својим радом успјело да издејствује измјене закона у Федерацији, те је изразио наду да ће удружење „Нада“ утицати да се стање у области трансплантације органа поправи и у Републици Српској.

Током трајања трибине организовано је и потписивање донорске картице, што је, како је Ивановићева рекла, први пут у Републици Српској. Ивановићева је нагласила да донорске картице имају информативни значај и нису уписане у регистре, али су битне јер иницирају људе да у својим породицама говоре о овој теми и и о томе да желе да донирају органе.

Удружење „Нада“ основано је у септембру 2017. године и броји преко 60 чланова.

3