У Зворнику одржан форум „ЕУ у посјети локалним заједницама“

Зворник, 09.02.2018. године

Амбасадор Ларс Гунар Вигемарк, шеф делеације Европске Уније у БиХ и Специјални представник ЕУ у БиХ, са сарадницима посјетиo је данас градоначелника Зворника Зорана Стевановића. Након разговора у кабинету градоначелника Стевановића, одржан је у Дому омладине форум под називом „ЕУ у посјети локалним заједницама“.

Подсјетивши да је БиХ поднијела апликацију за чланство у Европску унију, Вигемарк је истакао да ове активности Европска унија проводи са циљем да се нагласи важност коју локалне средине, односно самоуправе имају у процесу европских интеграција.

– Европска унија стално истиче важност провођења социо-економских реформи, реформи у области владавине права, јавне управе и многим другим областима. Ово су реформе које се већим дијелом проводе на вишим нивоима, међутим става смо да се прави резултати тек постижу на локалним нивоима, отуда важност снажнијег разговора и комуникације са њима. Данас смо овдје да чујемо више од обичних грађана који су проблеми са којима се свакодневно сусрећу, а надамо се да ће бити истакнути и позитивни примјери који се могу додатно подржати, зашто не са обје стране границе, јер оваква врста сарадње је нешто на шта ми посебно стављамо нагласак као ЕУ. Ја лично волим овакве сусрете са обичним људима гдје можемо имати отворен разговор и размјену, отворен дијалог а тога нам треба и више – истакао је Вигемарк.

На форуму је учествовао и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио те домаћи и експерти који долазе из Хрватске и Србије који су говорили о томе како пословати, како покренути бизнис, како добити подршку, укључујући подршку Европске уније.

2