У сувенирници изложени производи из радионица декупажа и израде накита

Зворник, 07.12.2017. године

Градска управа Зворник у сарадњи са УНИЦЕФ-ом спровела је пројекат „Унапређење могућности за запошљавање и самозапошљавање осјетљивих група становништва“. У оквиру пројекта реализоване су радионице декупажа и за израду накита у којима је учествовало 19 лица са проблемима менталног здравља, мајке дјеце са сметњама у развоју, самохране мајке и жртве насиља.

Њихови производи који су настали у току радионица данас су изложени у посебном изложбено-продајном простору у сувенирници зворничке Туристичке организације. У овом простору они ће моћи да излажу своје рукотворине и у наредном периоду.

Једна од учесница радионица, Бранка Ивановић, истакла је значај што је кроз радионице научила да прави накит и украшава предмете декупажом, јер се нада да ће јој то донијети одређени приход.

– Хвала Градској управи и УНИЦЕФ-у који су ми омогућили бесплатну обуку, научила сам пуно тога што раније нисам знала и наставићу да се бавим израдом накита и декупажом. Пуно ми значи и то што су нам производи изложени у Туристичкој организацији гдје ће се наши суграђани и туристи упознати са нашим производима – рекла је Ивановићева.

Ивана Ђокић Милановић из Туристичке организације изразила је задовољство што је кроз овај пројекат пружена могућост учесницима радионица да покажу своју креативност.

– Сувенирница Туристичке организације града Зворника је добар примјер како локално становништво кроз туризам може остваривати додатан извор прихода. Надамо се да ћемо у наредном периоду имати успјешну сарадњу са представницима удружења који су били укључени у радионице и да ћемо добити још много лијепих и оригиналних сувенира Зворника – рекла је Ђокић Милановић.

Пројекат „Унапређење могућности за запошљавање и самозапошљавање осјетљивих група становништва“ имао је за циљ да се заинтересовани представници осјетљивих група обуче за израду накита и производа рађених декупаж техником, те да кроз продају остваре приходе.

Укупна вриједност пројекта је 18.887 КМ од чега је око 21 посто обезбједио Град Зворник, а око 79 посто УНИЦЕФ.

1