Katarina Preradovic_121311_Ras Foto Marko Djurica_previewFoto: Marko Đurica / RAS Srbija

Fondacija Katarina Preradović u petak u 13 sati u Dorćol Platz-u po treći put dodeljuje godišnju nagradu za novinarsku hrabrost, izuzetnost i doslednost.

“Danas kada je teško biti novinar cela profesija se suočava ne samo sa spoljašnjim pritiscima nego i unutrašnjim urušavanjem. Sve manji je broj novinara koji neguju visoke profesionalne standarde i utoliko je značajnije ostati danas na visini standarda koje je Kaća postavila i pratila. Fondacija to ceni, podržava dodeljivanjem ove nagrade koja nosi časno ime Katarine Preradović”, navodi se u saopštenju Fondacije Katarina Preradović.

Katarina Preradović (1972 -2015) bila je novinarka i urednicu “Blica” i nedeljnika NIN.

Nagrada će biti dodeljena u petak u 13 časova u Dorćol Platz-u.

“Za Fondaciju je to dan kada ponosni što smo radili i družili se sa Katarinom Preradović, slavimo profesiju koja je obeležila njen i naše živote, profesiju posvećenu opštem dobru, istini i pravdi”, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji dobitnici nagrade Fondacije Katarina Preradović su Marko Soborac, karaikaturista i Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.  

PROČITAJE JOŠ…

PODRŠKA ZA INTEGRITET Marko Somborac dobitnik prve nagrade “Katarina Preradović”

Nagrada “Katarina Preradović” pripala Predragu Blagojeviću iz “Južnih vesti”

Katarina Preradović bila je jedna od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije u odbrani društvenih interesa. Fondacija Katarina Preradović neguje i razvija vrednosti koje je prerano preminula Kaća oličavala u novinarskoj profesiji: visoke profesionalne i moralne standarde, integritet, beskompromisnu težnju ka istini, časti i dostojanstvu, težnju ka boljitku za celo društvo.

Nagrada se jednom godišnje, u oktobru, na dan njenog rođendana dodeljuje za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštem dobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastima društvenog života.

Fondacija Katarina Preradović pruža podršku novinarima koji svojim profesionalizmom, odgovornošću, savešću, talentom i hrabrošću slede časne postulate profesije od kojih ni pod kakvim pritiscima i pretnjama ne odustaju.

Među osnivačima Fondacije, osim članova porodice Katarine Preradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija “Blic”, “NIN”, “N1”, “Nedeljnik”, “Danas”, “Novosti”, “Novi magazin”, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>