У Дому омладине отворена Играоница-Дневни центар за дјецу

Зворник, 24.04.2018. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић отворио је у Дому омладине Играоницу-Дневни центар за дјецу, пројекат који су осмислили млади људи из Зворника, а финансирала га је Међународна организација за миграције у сарадњи са Домом омладине.

Захваливши се свима који су допринели да се реализује овај пројекат, градоначелник је поручио да ће локална управа увијек подржати овакве и сличне пројекте, те да ће се за сваку добру идеју увијек наћи средства.

–  Захвалан сам свима који учествујете у било каквим активностима кроз које показујете ваш ентузијазам и вашу жељу да овдје буде боље, да нашим суграђанима буде пријатнији живот. Наш град прихвата свакога ко у њему жели да живи. Овдје долази много људи са стране који се запошљавају у Зворнику. У задње двије године у ншем граду отворено је 1.700 радних мјеста, јер је Зворник град који има привредни потенцијал. Вама, младим људима желим да поручим да радите на себи и да свакога дана научите нешто ново – рекао је Стевановић који их је позвао да наставе да добре идеје претачу у пројекте који ће користити суграђанима.

Кристина Шешлија из Међународне организације за миграције истакла је да је Играоница-Дневни центар за дјецу реализована у оквиру пројекта „Подршка младима у БиХ“.

– Поред грантова које обезбјеђујемо, ми смо веома фокусирани на темељит рад са младима који имају приклику да уче кроз радионице које организујемо за њих и њихове родитеље, односно има пуно још сегмената, осим овога што смо данас видјели у зворничком Дому омладине. Већ се ради други циклус са младима и биће још пројекатa које ће друге групе младих из ваше заједнице релизовати. Драго ми је и да је градоначелник све ово разумио и да даје подршку младим људима – рекла је Шешлија.

Координатор пројекта Милован Јаковљевић рекао је да је укупна вриједност пројекта 10.000 КМ од чега је 8.300 КМ обезбиједила Међунродна организација за миграције, а 1.700 КМ је допринос Дома омладине кроз обезбјеђивање простора за Играоницу и плаћање трошкова који настану у њеном раду.

– Играоница ће бити отворена за сву дјецу бесплатно, а кроз пројекат ће се три дана седмично радити са циљном групом, а то су дјеца из породица слабијег материјалног стања, дјеца повратника и дјеца ромске националности. Један дан ће се радити сигурност на интернету и упознавање са модерним технологијама, други дан ће бити рад са дјецом кроз различите методолошке игре и предвиђено је, по потреби, ангажовање стручних лица и трећи дан је предвиђен искључиво за игру и забаву. Кроз пројекат су обезбјеђени таблети, телевизори, трамболина, базен са лоптицама, друге играчке и опрема прилагођена дјеци. Пројекат траје до 31. јула, али ће играоница остати и даље на употребу Дому омладине и наставиће да ради – напоменуо је Јаковљевић.

Координатор Бојана Видовић изразила је задовољство релизацијом пројекта који је резултирао отварањем Играонице Дневног центра за дјецу.

– Када смо износили идеје мислили смо да ће све то само остати жеља, односно сан на папиру, али смо заједно успјели да је остваримо и наставићемо даље – рекла је Видовићева.

Саша Икановић, члан тима који је реализовао Играоницу, истакао је да се ради о значајном пројекту кроз који су млади људи конкретизовали своје идеје и планове.

2