Свечано обиљежена крсна слава града Зворникa

Свечано обиљежена крсна слава града Зворникa

Свечано обиљежена крсна слава града Зворникa

Зворник, 08.08.2017. године

У оквиру обиљежавања крсне славе града Зворника, Свете Петке Трнове, вечерас је у Храму Светог Јована Крститеља служена вечерња служба, а послије молитве овој светитељки кроз град је прошла свечана литија.

Код централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске литија је стала како би био служен помен, након чега је градоначелник Зворника Зоран Стевановић са својим замјеником Бојаном Ивановићем положио вијенац.

На платоу испред „Касине“ градоначелник Стевановић и протојереј-ставрофор Видоје Лукић сломили су крсни колач.

У обраћању први човјек града поручио је, да као и увијек, нашу крсну славу треба да искористимо да праштамо једни другима, да се више волимо и пазимо и да тако чинимо и сваког дана у години.

– Треба да нам то буде дан који ће нас подстицати да свакодневно своме граду дајемо више и да што више будемо аматери у корист свог града, а на добробит свих. Драги суграђани, Волите свој Зворник, поштујте и волите једни друге и нека вам је срећна слава, да је дуго година славимо заједно, у здрављу и напретку – рекао је Стевановић.

Он је подсјетио да се вечерас, концертом Ане Бекуте на градској плажи, завршава седмодневна манифестација „Зворничко љето“. Истакавши да ће наредне године бити 18. по реду „Зворничко љето“, он је позвао све суграђане да од данас дају приједлоге и идеје како да овој манифестацији обиљежимо пунолетство тако да буде другачије и свечаније од досадашњих обиљежавања.

Протојереј-ставрофор Лукић честитао је крсну славу Свету Петку Трнову градоначелнику, Градској управи, свим одборницима, сваком раднику, сваком житељу града.

– Сви заједно прослављамо празник Преподобне мученице Параскеве – Петке Трнове, зворничке заштитнице. Зворничани одавно прослављају овај дан као своју крсну славу. Многи стари Зворничани су запамтили да је био сабор за Илиндан и да се послије тога славила Света Петка. Ми смо дуги низ година на тој стази наших славних и дичних предака и на којој прослављамо своје крсно име, Преподобну Петку Параскеву – рекао је Лукић.

Са најбољим жељама за будући развој града Зворника и добробит његових грађана честитке Градској управи и грађанима поводом крсне славе упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједница Владе Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Обиљежавању крсне славе града присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, градоначелник Сремске Митровице, предсједник општине Мали Зворник, представници Града Лозница, представници привредног и друштвеног живота града и бројни суграђани.

Обиљежавање крсне славе које је почело јутрос светом литургијом у Храму Свете Петке Трнове на Ђурђевграду завршено је Свечаном академијом посвећеној заштитници града Зворника. У програму су учествовали Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ и Позориште младих Зворник.

6