Свечаном академијом обиљежен Дан града Зворника

Свечаном академијом обиљежен Дан града Зворника

Свечаном академијом обиљежен Дан града Зворника

Свечаном академијом обиљежен Дан града Зворника

21.05.2019. године

Свечаном академијом у Дому омладине и полагањем цвијећа на централни споменик за погинуле борце у протеклом рату данас је обиљежен Дан града Зворника.

Тим поводом честитке градоначелнику Зорану Стевановићу и грађанима Зворника упутилу су предсједавајући Председништва БиХ  Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министри Сребренка Голић и Ален Шеранић. Честитка је стигла и из Оружаних снага БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Градоначелник је истакао да се Зворник свих ових година сигурним корацима враћа на мјесто које му припада, а то је на мапу најразвијенијих градова у регији.

– Наш задатак јесте да и убудуће наставимо да поштујемо све оно што је створио неко прије нас, да то ревитализујемо, чувамо и да радимо нове пројекте како би на овим просторима чинили живот бољим. Ове године у нашем граду вриједност пројеката који се завршавају и који ће тек започети већа је него што је износ нашег изворног буџета у току године, а то до сада никада нисмо имали. Између осталог, тренутно се реализује пројекат ревитализације водотока Сапне, а вриједност радова је преко седам милиона КМ. Спремили смо пројекат и за регулацију водотока ријеке Хоче, вриједност је преко три милиона КМ, и очекујемо ових дана и његово одобрење, тако да ће све будуће поплаве представљати значајно мању опасност по имовину наших суграђана и привредних субјеката. Превасходни наш циљ биће и изградња паркинг простора, доградња новог блока болнице, реконструкција моста Краља Александра Првог Карађорђевића. Очекујемо и прижељкујемо да се у току године заврши стечај у Фабрици глинице „Бирач“ како би стигао стратешки партнер и кренуло се у развој „Алумине“, а самим тим и града Зворника. То значи и долазак нових инвестиција у наш град попут „Зеохема“, неке компаније већ су се најавиле за градњу својих привредних субјеката код нас. Очекујемо и да ћемо у току ове године кренути са изградњом просторија за нове институције у нашем граду Окружни суд, Тужилаштво, Правобранилаштво и Привредни суд, а у прољеће идуће године почети и градњу нове зграде Градске управе. Реконструкција градских улица, простора око споменика,  градског парка, уређење простора испред Основне музичке школе, свима ће омогућити бољи и љепши живот, а наставићемо и улагање у стварање најбољих услова за наше најмлађе гдје смо, отварајући нови објекат Дјечијег вртића прије два мјесеца, омогућили да више не буде листи чекања за боравак дјеце у градском вртићу. Наставићемо и стипендирање високошколаца, свједоци сте да Зворник има преко 150 студената на престижним државним универзитетима са просјеком преко 8,5. Све је то посљедица посвећености наше омладине, али и нашег дугогодишњег улагања у све образовне капацитете на свим нивоима. Жеља нам је да Зворник и убудуће буде отворен град који ће прихватити сваког добронамјерног човјека са добрим идејама које ће допринети да се овдје живи боље – поручио је градоначелник.

Градоначелник Стевановић је на академији додијелио градска признања за 2019. годину.  Повељу града Зворника уручио је Будимиру Аћимовићу за дјела од општег значаја за град Зворник. Златна медаља „Станко Николић“ додијељена је постхумно Зорану Ивановићу за допринос развоју просвјете и културе. Сребрна медаља „Станко Николић“ уручена је Стани Лазаревић за допринос развоју образовања дјеце и Миливоју Гајићу, за друштвено одговоран рад. Бронзана медаља „Станко Николић“ уручена је вишеструким даваоцима крви Славку Бојићу и Вукашину Јанковићу, те Ајши Хасановић за посебне резултате у пољопривреди.

У име добитника обратио се Будимир Аћимовић који се захвалио Градској управи на организовању данашњег догађаја и онима који су препознали његов рад.

– Ово је за мене значајно и драго признање, а још ми је драже јер је Зворник град који иде напријед, са привредним и сваким другим напретком, са проширивањем капацитета вртића што значи да овдје има пуно дјеце, а шта ћете љепше од тога – рекао је Аћимовић.

У програму Свечане академије учествовали су Хор „Изворник“, Оркестар Основне музичке школе „Војин Комадина“, Дјечији хор Дома омладине „Звончићи“, солиста Основне музичке школе Анђела Кулић и рецитатор Јевто Калајџић.

Обиљежавању шестстодеветог рођендана града Зворника присуствовали су, поред представника друштвеног, привредног, политичког и вјерског живота града и регије и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, замјеник градоначелника Лознице Љубо Ђокић, те представник општине Мали Зворник.

Прије академије градоначелник Стевановић и његов замјеник Бојан Ивановић положили су цвијеће на централни споменик за погинуле борце ВРС у протеклом отаџбинском рату.

5