Свечано обиљежена крсна слава града

Зворник, 09.08.2018. године

У оквиру обиљежавања крсне славе града Зворника, Свете Петке Трнове, вечерас је у Храму Светог Јована Крститеља служена вечерња служба, а послије молитве овој светитељки кроз град је прошла свечана литија коју је предводио владика зворничко-тузлански Фотије.

Код централног споменика владика Фотије служио је помен погинулим борцима Војске Републике Српске, након чега су на платоу испред „Касине“ градоначелник Зворника Зоран Стевановић и Његово преосвештенство сломили крсни колач.

Владика Фотије рекао је у свом обраћању да се Света Преподобна мученица Параскева Трновска замонашила и да је потом почело њено страдање, додавши да је до краја живота проповиједала Јеванђеље Христово, те је на крају мачем посјечена као и многи други мученици тог времена.

– За нас православне Србе мучеништво није ништа ново. Ми у сваком нашем граду у Републици Српској имамо споменике страдалим борцима. И ти борци су били мученици, ако не за вјеру, онда сигурно за отаџбину и за свој етнос, народ – рекао је епископ Фотије.

Истичући да су многи животе дали за Републику Српску, за нашу слободу, наше добро,  мир и благостање нашег народа, епископ Фотије је нагласио да је света дужност да их се  и на сваком мјесту сјећамо и поклањамо њиховим сјенима.

– Дај боже да наш народ буде јединствен и заједно. Нас Православна црква учи  једноставној филозофији – филозофији љубави према Богу и ближњима, то је наш крст којим ходимо и којим ћемо ходити вјечно – рекао је владика Фортије.

Он је нагласио да треба да волимо Републику Српску и да је чувамо, јер Република Српска чува нас.

У обраћању први човјек града поручио је да је за славу обичај да се скупе чланови породице, да запале свијећу и моле се богу за здравље и напредак породице.

– И ми смо једна велика породица и данас користим прилику да кажем да треба сви да радимо заједно за добробит свих нас, да се никада не дијелимо, да се поштујемо и волимо, да праштамо, да пружамо руку и онима који другачије мисле од нас, да уважавамо суграђане који нису наше вјероисповијести. Све то за будућност наше дјеце, Зворника, нас самих и да у духу славске атмосфере живимо у току цијеле године – поручио је Стевановић.

Са најбољим жељама за будући развој града Зворника и добробит његових грађана честитке градоначелнику и грађанима поводом крсне славе упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Обиљежавање крсне славе почело је светом литургијом у Храму Свете Петке Трнове на Ђурђевграду, а завршено је Свечаном академијом посвећеној заштитници града Зворника на којој је бесједио глумац Тихомир Станић. У програму је учествовало Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“.

3