autoput milos veliki

SVE O NOVOM AUTOPUTU „MILOŠ VELIKI“ KOJI SE OTVARA DANAS Kolike su putarine i ograničenja, kada će biti pumpi i 4 MAPE UKLJUČENJA

autoput milos veliki

Autoput „Miloš Veliki“

Autoput „Miloš Veliki“, zvanično će biti otvorena

Autoput „Miloš Veliki“, odnosno deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, zvanično će biti otvorena danas u 17 sati. Putnicima će tako biti dostupno 103 kilometara novog autoputa, čime će putovanje do Zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine biti značajno olakšano.

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren pre dve i po godine, no već od danas putnici će od Obrenovca imati autoput, umesto tek od Ljiga.

Kraće i sigurnije putovanje

Tri spojene deonice, zajedno sa deonicom Ljig-Preljina (otvorena kajem 2016. godine) duge su ukupno 103 kilometra i mogu da se pređu za nešto više od 45 minuta ako se vozi 130 na sat, koliko je ograničenje.

Autoput Miloša Velikog

Autoput Miloša Velikog

Autoput Miloša Velikog, Koridor 11

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji.

Samo je tokom poslednjih nedelju dana na tom delu Ibarske magistrale poginulo petoro ljudi.

Ograničenje brzine 130 kilometara na sat

Ograničenje brzine na većem delu autoputa je 130 kilometara na sat, pa se sve tri deonice od Obrenovca do Ljiga uz poštovanje propisa mogu preći za svega pola sata.

– Sve tri deonice dugačke su ukupno 62,7 kilometara i zajedno sa već otvorenom deonicom Ljig-Preljina omogućiće saobraćaj na autoputu u ukupnoj dužini od 103 kilometara. Od Obrenovca do Čačka stizaće se za 45 do 50 minuta, što je ušteda od sat vremena u odnosu na ranije. Pored toga, autoput će omogućiti ravnomerni razvoj svih okolnih opština i privući kako domaće tako i strane investitore – objašnjava Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović.

Autoputa „Miloš Veliki“ mapa: Kako do autoputa „Miloš Veliki“?

Do novog dela autoputa Miloša Velikog, od Obrenovca do Ljiga, u mestu Mislođin može se stići iz četiri pravca: preko Umke, iz Lipovačke šume, preko Meljaka i iz pravca Stepojevca.

Odnosno, pristup autoputu Miloš Veliki iz pravca Novog Sada, Beograda, Niša i Zagreba, prikazali smo mapama koje se nalaze u nastavku teksta.

Iz Novog Sada

autoput-milos-veliki-mapa

Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija

Putnici sada neće morati da prelaze deo Ibarske magistrale od Beograda do Čačka, na kome se inače jako često dešavaju saobraćajne nesreće zbog nebezbednog preticanja ili prebrze vožnje, vozači će ubuduće moći da koriste novi auto-put. Time će vreme putovanja biti značajno skraćeno, ali će biti i mnogo bezbednije i komfornije.

Iz pravca Beograda:

autoput-milos-veliki-mapa

Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren pre dve i po godine, no već od sredine meseca putnici će već od Obrenovca imati auto-put, umesto tek od Ljiga.

Iz pravca Niša:

autoput milos veliki mapa

Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija

– Zvanično otvaranje novog dela auto-puta svakako će smanjiti vreme putovanja, a povećati kvalitet, što će vozačima pružiti još jedan mogućnost odluke i novi putni pravac kojim će se putem kretati od Beograda ka Preljini i dalje – kazali su nedavno iz Auto-moto saveza za “Blic”.

Iz pravca Zagreba:

autoput milos veliki mapa

Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, odnosno do južnog Jadrana, prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine, na čelu sa Milošem Obrenovićem, okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka. Stoga, upravo po ovom knezu novi autoput je i dobio ime Miloš Veliki.

Naplatne rampe i putarina

Ovaj autoput imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara.

 • Na ovom putu naići će se sledeće naplatne rampe:
 • Čeona naplatna stanica Obrenovac
 • Bočna naplatna stanica Ub
 • Bočna naplatna stanica Lajkovac
 • Bočna naplatna stanica Ljig
 • Bočna naplatna stanica Takovo
 • Čeona naplatna stanica Preljina

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru.

Naplatne rampe i putarina

Naplatne rampe i putarina

Pumpe tek dogodine

Važno je napomenuti da će benziske pumpe na ovom autoputu biti izgrađene tek dogodine, tako da pre nego što krenete na put dug 103 kilometara, napunite rezervoar.

Potencijalna mesta za pumpe su ucrtana u prostornim planovima na početku izgradnje ovih trasa, ali nadležni kažu da su propisi takvi da se prvo mora otvoriti saobraćajnica da bi se tražile dozvole za prateće objekte.

autoput-milos-veliki-2

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija – Komandni centar

Komandni centar

Na potezu od Obrenovca do Čačka, prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega, predviđeno je po pet odmorišta u oba smera kretanja, u okviru kojih bi se gradile benzinske pumpe.

Usko grlo kod Mislođina

Vozači koji iz pravca Beograda žele da se uključe na koridor 11 moraće, ipak, da se naoružaju strpljenjem prvih nekoliko meseci. Naime, do petlje kod Mislođina vodi klasičan regionalni put sa po jednom trakom u oba smera, zbog čega se očekuju velike gužve.

– Gužvi će biti dok se ne izgradi deonica Surčin-Obrenovac koja će biti završena do kraja godine, odnosno deonica Novi Beograd-Surčin čija bi izgradnja trebalo da počne sledeće godine – objašnjava Nebojša Pavlović, savetnik ministarke Zorane Mihajlović.

Tunel sa 88 kamera

Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 trebalo bi da bude tunel „Brančić“, dužine 940 metara kod Ljiga.

Tunel sa 88 kamera

Tunel sa 88 kamera

– Tunel je bio izazov i za projektante i za izvođače radova, pošto se na ovoj lokaciji nalazilo puno vode i klizišta. Tunel je pokriven sa 88 kamera koje će danonoćno pratiti dežurne službe iz centra i putem displeja obaveštavati vozače o svim uslovima saobraćaja – kaže Svetlana Milinski, šef nadzorne službe deonice Koridora 11 Obrenovac-Ljig.

U neposrednoj blizini nalazi se tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja saobraćajem u dužini od četiri kilometra, odnosno od petlje Ljig do izlaska iz tunela.

Zašto baš Miloš Veliki

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, odnosno do južnog Jadrana, prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine, na čelu sa Milošem Obrenovićem, okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka. Stoga, upravo po ovom knezu novi autoput je i dobio ime „Miloš Veliki“.

Miloš Veliki

Autoput Obrenovac-Preljina u brojkama

Prema podacima koji su dostupni na zvaničnom sajtu Koridora Srbije, Koridor 11 bi trebao da se sastoji od:

 • 5 tunela
 • 78 mostovskih konstrukcija i nadvožnjaka ukupne površine od oko 60.000 m2.
 • 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini od oko 21,5 kilometara
 • 46 potpornih zidova ukupne dužine od oko 6,1 kilometra
 • 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine od oko 7,3 kilometra

Deo Koridora 11 koji se proteže kroz našu zemlju sastoji se sledećih deonica: Beograd-Obrenovac, Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig ( Donji Banjani), Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo, Takovo-Preljina, Preljina-Prijevor, Prijevor-Lučani, Lučani-Požega, Požega-Boljare.

Naplatna stanica

Naplatna stanica

Naplatna stanica, poslendnji radovi tokom protekle nedelje

Trenutno je put izgrađen do Preljine, te se u narednom periodu očekuje izgradnja ostalih deonica do Požege.

Do kraja godine – povezivanje koridora 10 i 11

Najvažniji deo posla se očekuje do kraja godine – a to je spajanje sa deonicom Surčin-Obrenovac, čime će se povezati sa koridorom 10 i autoputem Beograd-Zagreb.

Tada ćemo imati svih 120 kilometara novog autoputa na koridoru 11, te putnici iz Beograda i Vojvodine praktično neće silaziti s autoputa na putu do mora sve do Preljine, a vozači sa severa će putovati bez prolaska kroz centar Beograda.

6