Сусрет „Људи и мостови“ показао нераскидиву повезаност два града

Зворник, 06.08.2018. године

На мосту Краља Александра Првог Карађорђевића данас је одржан девети сусрет на мосту под називом „Људи и мостови“ чиме се указује на нераскидиву повезаност два града на лијевој и десној обали ријеке Дрине.

На традиционалном програмском садржају „Зворничког љета“ градоначелник Зворника и предсједник општине Мали Зворник Зоран Стевановић и Зоран Јевтић сломили су колач и наздравили у здравље и срећу становника  два града која повезује овај мост.

Стевановић се захвалио свима који су се данас симболично сусрели на мосту, јер чувају лијепу традицију и показују да су Зворник и Мали Зворник практично један града који је подијељен ријеком Дрином.

– Нека ову лијепу традицију наставе и они који ће доћи послије нас. Немамо ништа против што је неко одредио да живимо у двије државе, али тежимо уласку у Европску унију и то је једини пут и начин када овдје неће постојати граница. Овај мост свакодневно прелази више стотина људи због редовних обавеза, поштујемо се и волимо, наравно, поштујући  важеће прописе – рекао је Стевановић.

Он је нагласио да су се, заједничком иницијативом два града, успјели изборити да Вијеће министара БиХ и Влада Републике Србије донесу приједлог закона о промјени статуса овог граничног прелаза што ће омогућити да га прелазе сви људи из било које општине и града у БиХ и у Србији, док сада могу само становници Малог Зворника и Зворника.

Говорећи о реконструкцији моста, Стевановић је подсјетио да је прије неколико година израђен пројекат за тај посао, а крајем прошле године средства је обезбиједила Влада Републике Србије.

– Од тада се сваки дан сусрећемо са новим проблемима у смислу шта је чија надлежност, ко за шта треба да да сагласност, али мислим да смо сада на добром путу и да ће врло брзо бити готова неопходна документација – рекао је Стевановић.

Јевтић је нагласио да су Мали Зворник и Зворник толико повезани да сваки проблем који има један град, осјети и жели да помогне у рјешавању онај други град.

– Ту смо да се увек нађемо једни другима и у добру и у злу. Надамо се  да ћемо ускоро сви бити поново на овом истом мјесту на отвaрању реконструисаног моста – рекао је Јевтић.

У оквиру ове манифестације у спомен на Андреја Беуца, словеначког скакача који је изгубио живот изводећи скок са овог моста у августу 2016. године, представници КУД-а „Свети Сава“ положили су вијенац на мјесто страдања.

Ивана Ђокић Милановић испред Туристичке организације рекла је да су се данас на мосту сусрели израђивачи народних рукотворина, домаће кухиње, представници КУД-ова, док су представници Планинарско еколошког удружења „Корак“ из Зворника и Планинарско-бициклистичко спортског удружења „Шарена буква“ из Малог Зворника размијенили заставе и најавили почетак сарадње.

1