Стручно предавање за пољопривреднике

Зворник, 22.02.2018. године

Одјељење за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Зворник у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручни центар Бијељина и Пољопривредним институтом Републике Српске организовало је данас стручно предавање из области пољопривредне производње.

Зворнички пољопривредници имали су прилику да чују о „Актуелном стању у производњи кабасте сточне хране и значају контроле њеног поријекла“, „Изазовима у производњи кукуруза и како их рјешавати“ и о „Процедурама уписа у регистар пољопривредних газдинстава-ажурирање података“. Предавачи су били Светко Војин и Горан Остић са Пољопривредног института и Радмила Мићић из ресорног министарства, Подручни центар Бијељина.

Мићићева је истакла да је данашње предавање редовна активност Министарства те да се у договору са представницима одјељења за пољопривреду договарају теме које су од интереса за пољопривредне произвођаче.

– Кад је ријеч о ажурирању података, то подразумијева да су сви пољопривредни произвођачи који желе да користе средства аграрног буџета дужни од 1. јануара до 15. маја да у пословницама Агенције за предузетничке услуге (АПИФ) упишу стварно стање пољопривредних површина, шта су на њима посијали или планирају да посију и тренутно стање стоке  – рекла је Мићићева.

Војин је презентовао актуелни сортимент сјемена крмног биља Пољопривредног института, као и технологију која је потребна за тај сортимент.

– Говорили смо о најважнијим травно-дјетелинским смјешама, с обзиром да је тема сточарство и исхрана стоке. У оквиру исхране најбитнији су трошкови и ми преко производње сјемена крмног биља смањивањем трошкова и повећањем приноса и квалитета утичемо да трошкови у сточарству, укупно посматрано, буду што нижи – истакао је Војин.

Остић је рекао да предавања садрже један перманентан осврт на производњу у Републици Српској, прије свега са циљем да се дефинише шта треба учинити како би се унаприједила производња.

– Ово је једна шира тема која подразумијева и осврт на оно са чим су се наши произвођачи у прошлости сусретали, како тренутно стоје ствари и поглед како би могло нешто да се унариједи и постигну бољи резултати у производњи – појаснио је Остић.

4