Стевановић и Османовић разговарали у Зворнику

Зворник, 16.02.2018. године

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић посјетио је данас градоначелника Зворника Зорана Стевановића. Састанку на коме је највише пажње посвећено бојкоту наставе од стране ученика и родитеља бошњачке националности у подручној школи у Липљу због назива језика који изучавају, присуствовао је и предсједник Скупштине града Зворника Мерсад Мехмедовић.

Градоначелник Стевановић је рекао да је његова жеља и потреба и обавеза да сви ученици долазе у школу. Он је истакао да треба тражити рјешење, а да дјеца  треба да иду у школу.

– Мали је проценат дјеце која не похађају наставу, али није добро ни кад једно дијете не долази на наставу и његови родитељи нису задовољни. Треба тражити рјешење, а дјеца треба да иду у школу. Ово нам је четврти или пети пут да се прави бојкот наставе. Овај пут то је само у једној подручној школи која има 16 ученика, док у подручној школи у Крижевићима која броји око 150 дјеце бошњачке националности и гдје изучавају исту групу националних предмета и имају исти проблем са називом језика, они похађају наставу. Суштина је нек политика рјешава проблем, нек се налазе рјешења, али је најважније да дјеца иду у школу – поручио је градоначелник.

Османовић је истакао да је, с обзиром да он предсједава Конференцијом министара образовања, ова тема неколико пута стављана на дневни ред сједнице, али да нису могли изнаћи рјешење.

– Адреса је Влада Републике Српске, министар Малешевић и премијерка Цвијановић, да се код њих отвори ово питање. Састаћу се са њима и са представницима ОЕБС-а са циљем да поново актуелизујемо ово питање, јер није добро да један број дјеце данас у Зворнику не похађа наставу – рекао је Османовић који је изнио мишљење да сусрети и рзговори попут данашњег треба да допринесу рјешавању овог питања.

Мехмедовић је истакао да рјешавање овог проблема није у надлежности локалне заједнице која на то не може да утиче.

– Покушавамо оно што је најбитније, а то је да дјеца крену на наставу и да се проблем ријеши у што краћем року – рекао је Мехмедовић.

1