„Штафета здравља“ из школе „Свети Сава“ стигла у школу „Десанка Максимовић“

04.02.2019. године

Ученици ОШ „Свети Сава“ у петак су предали „штафету здравља“ ученицима ОШ „Десанка Максимовић“ Челопек.

“Штафета” која је састављена од спортских реквизита и воћа, као симбола здравља, осмишљена је у оквиру Пројекта “Смањивање фактора здравствених ризика” – Дио Б (за Републику Српску). У току године она ће обилазити све зворничке основне школе са циљем промоције здравих стилова живота.

„Штафета“ је у зворничкој школи била изложена два мјесеца у холу школског објекта у којем наставу похађају ученици од првог до петог разреда. Учитељице су објасниле шта она значи и шта се њоме промовише.

Директор Радомир Петровић истакао је да су у школи „Свети Сава“ осмислили акцију под називом „наша ужина“ која показује изузетне резултате.

– Акција је осмишљена на начин да дјеца од првог до петог разреда, њих око 750 у нашој школи, покушају да из своје ужине избаце газиране сокове и нездраве грицкалице, најбоље тако што ће ужину понети од куће, а за пиће користити само чисту воду или домаће сокове. Направили смо табелу гдје смо намирнице разврстали у три категорије, здрава храна донесена од куће се обиљежава зеленим кружићима, а у остале двије категорије жутим, односно црвеним кружићима за најмање здраву храну. Одјељење које на крају мјесеца има најмање црвених кружића је побједник и добија награду од школе. Успјели смо да развијемо код дјеце такмичарски дух и бројни су примјери гдје они од својих родитеља захтијевају да им спремају ужину, што је и био наш циљ – рекао је Петровић.

Ову акцију којом се подиже свијест код дјеце о здравом начину исхране прихватила је и школа у Челопеку и „штафета“ је предата управо одјељењу 41, учитељице Драженке Лаловић, које је побиједило у прошлом мјесецу.

Приликом доласка „штафете здравља“ у школу у Челопеку ученици одјељења 41 извели су пригодан програм са порукама које промовишу здравље, а другари из зворничке школе послужени су воћем.

„Штафета“ ће у Челопеку бити мјесец дана, а потом ће бити предата сљедећој школи.

3