Синоћ одржан „Светосавски бал 2018“

Зворник, 04.02.2018. године

Синоћ је у Мотелу „Лагуна“ одржан Светосавски бал, двадесети заредом, као завршна манифестација „Светосавске недјеље 2018“ која је најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској.

Гост бала била је београдска глумица Ивана Жигон која је Зворничанима говорила о Светом Сави, пјевала, рецитовала, али и играла са њима.

– Веома ми је драго, путујући по градовима, када видим колико се негује култура, колико се негује традиција, али ретко који град има читаву Светосавску недељу као Зворник. Срећна сам кад свхатим да се права култура чува, не у главним градовима, него у народу, а ја волим све што је народно, исконско. Човек заиста своје корене може потражити само у својој дубокој традицији и само тако може заволети цео свет. У Светосавској недељи то и јесте порука – рекла је Жигон.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић поздравио је Зворничане и све остале који су дошли на бал којим се, по традицији, завршава „Светосавска недеља“.

– „Светосавска недеља“ је прилика да будемо једни уз друге, да покажемо да смо у духу и правцу православља и постави пред нас задатак да се свакодневно понашамо по узору на Светог Саву, да сваки дан радимо на себи. Желим вам свима да се угодно осјећате на балу и да се сваки дан више волимо, пазимо, мислимо о нашим покољењима и волимо нашу Републику Српску – поручио је градоначелник.

Предсједник зворничке СПКД „Просвјета“ Радосав Перић најавио је да ће ово друштво издати љетопис о зворничком „Светосавском балу“.

– На овој манифестацији дружимо се већ 20 година. С обзиром да је ово значајан јубилеј желимо да издамо љетопис о „Светосавском балу“ јер ову манифестацију и на тај начин треба сачувати за будућа покољења. Овим путем захваљујем се градоначелнику и свима који су допринели да ова манифестација буде на оваквом нивоу, уз жељу да овако лијепо дружење вјечно траје – рекао је Перић.

По традицији на „Светосавском балу“ бирани су најљепши међу најљепшима и најбољи међу најбољима. Предсједница жирија Ивана Жигон прогласила је за најбољи плесни пар Бранку и Милоша Максимовића, најљепшу балску хаљину имала је Христијана Сандић, а поклон за своју тоалету добила је и Александра Мијатовић, док је најелегантнији господин био Милован Јаковљевић. Најбољи играч кола био је Драган Голић, а најбоља играчица кола Јока Ерић.

На синоћњој манифестацији Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ отпјевало је Химну Светом Сави, а прије почетка протојереј-ставрофор Видоје Лукић благословио је свечаност. Поклоне за награђене обезбиједили су зворнички златари Драган Шавија, Васо Турунташ, Срђан Шавија и Горан Димитрић.

Главни организатор „Светосавског бала“ било је СПКД „Просвјета“ у сарадњи са Српском православном црквом. Покровитељ је била Градска управа Зворник.

3