Реализована манифестација „Ја живим здраво.“Можеш и ти!“

Зворник, 27.11.2018. године

У организацији Градске управе Зворник одржана је манифестација “Ја живим здраво. Можеш и ти!” током које су представљени резултати имплементације Пројекта “Смањивање фактора здравствених ризика” – Дио Б (за Републику Српску) на подручју града Зворника.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, обраћајући се присутнима у великој сали Дома омладине, истакао је да је Град Зворник препознао значај оваквог пројекта у чију се реализацију укључио, те да  ће и даље подржавати све пројекте који доприносе здрављу људи.

– Сви смо дужни да предузмемо одређене активности у оквиру овог пројекат како би промијенили свијест људи са циљем смањења ризика по здравље. Ову прилику користим да се захвалим Мисији Свјетске банке у БиХ, Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске који су одабрали Зворник као једну од четири локалне заједнице у БиХ гдје се имплементира овај пројекат. Захваљујем се и свим другим актерима у овом пројекту – члановима Локалне акционе групе, представницима  школа, спортских организација и другима који су у протеклом периоду предано радили и о чијим резултатима данас говоримо – рекао је Ивановић.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Синиша Јањетовић нагласио је да је основни циљ пројекта промоција здравља, здравих навика и здравог живота уопште кроз промовисање контроле употребе дувана и алкохола, унапређење исхране и физичке активности.

– Овим пројектом смо жељели да се унутар вашег града идентификују носиоци активности, промотери и активисти који представљају узоре у вашем граду а који би се активно укључили у промоцију здравља, као и организације које су биле спремне да раде на остваривању заједничких циљева на побољшању здравља и квалитета живота. Очекивања су постигнута јер је Градска управа врло рано препознала овај пројекат Министарства здравља, у најкраћем року су формирани квалитетни и ефикасни тимови за његову реализацију, компетентне локалне акционе групе које су утврдиле одређене акционе планове за реализацију током трајања пројекта, а што ће се наставити и по завршетку – рекао је Јањетовић.

Према његовим ријечима, промоцијом здравља и здравих навика може се утицати на смањење незаразних болести у Републици Српској, односно у одабране двије локалне средине за реализацију пилот пројекта. Он је напоменуо да су незаразне болести одговорне за преко двије трећине смртних случајева глобално. Незаразне болести могу да настану због разних разлога, али углавном настају због животних навика као што су пушење, нездрава исхрана, недостатак физичке активности или употреба алкохола. Истраживања показују да елиминација тих фактора ризика може да спријечи до 80 посто прерано насталих срчаних болести, до 80 посто прераних можданих удара, 80 посто дијабетеса типа 2, те 40 посто случајева рака – напоменуо је Јањетовић.

Јањетовић је најавио да ће Министарство по завршетку овог пројекта урадити детаљну анализу постигнутих резултата, студија и истраживања и предузети одређене кораке.

Током манифестације одржана је панел дискусија у којој су учествовали представници локалних партнера (Локалне акционе групе за мобилизацију заједнице, заговарачких коалиција, Дома здравља, предшколске установе, основних и средњих школа, савјета родитеља и Технолошког факултета) који су презнтовали досадашње активности.

Истакнуто је задовољство јер је више од двије трећине Акционог плана реализовано при чему су сви актери показали изузетно залагање и посвећеност у планирању и спровођењу конкретних активности за смањење фактора здравствених ризика.

На манифестацији је замјеник градоначелника Ивановић уручио захвалнице заштитним лицима пројекта у Зворнику, Дејану Гајићу, Славици Мандић, Зорану Смиљанићу и Николи Дробњаку. Замјеник градоначелника уручио је награде ученицима који су учествовали на ликовном и литерарном конкурсу “Ја живим здраво. Можеш и ти!”.

По завршетку манифестације послата је “штафета здравља” (састављена од спортских реквизита и јабуке, као симбола здравља) која ће у току године обилазити све зворничке школе и подсећати их да раде на промоцији здравих стилова живота. Прва школа у којој ће бити „штафета здравља“ је ОШ „Свети Сава“.

Пројекат “Смањивање фактора здравствених ризика” – Дио Б (за Републику Српску) проводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у партнерству са двије локалне заједнице – Зворником и Добојем. Подршку пројекту дају Мисија Свјетске банке у БиХ и Швајцарска агенција за развој и сарадњу у БиХ.

3