Расправа о Нацрту закона о социјалном становању Републике Српске

27.02.2019. године

У организацији Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у Зворнику је данас одржана Јавна расправа о Нацрту закона о социјалном становању Републике Српске за представнике Града Зворника, те општина Осмаци, Шековићи, Власеница, Братунац, Сребреница и Милићи и друга заинтересована лица.

Радован Грајић, предсједник Радне групе за израду Закона о социјалном становању, истакао је да је Народна скупштина, 31. јануара ове године, упутила Нацрт закона у јавну расправу у трајању од 60 дана која се спроводи у седам регионалних центара.

– Ово је четврти центар у коме организујемо Јавну расправу и до сада су све позитивне реакције на Закон, како у смислу да је потребан, тако и у смислу онога што се њиме уређује. То је Закон који у Републици Српској до сада није постојао, то је новост у једном моделу социјалног становања, непрофитног, за катагерије друштвеног становања – рекао је Грајић.

Социјално становање у смислу овог закона је становање одређеног стандарда, које се, уз подршку јавног сектора, обезбјеђује физичким лицима која из различитих, а првенствено економских, социјалних и здравствених разлога, нису у могућности да самостално ријеше стамбено питање.

На данашњој Јавној расправи прије дискусије, приједлога и закључака, присутнима је презентован „Настанак и развој стамбеног збрињавања по моделу социјалног становања у Републици Српској“, „Релевантни фактори који утичу на модел социјалног становања“ и „Образложење конкретних рјешења у Нацрту закона о социјалном становању“.

Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске доступан је на званичним интернет страницама Народне скупштине Републике Српске www.narodnaskupstinars.net и ници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције http://www.vladars.net.