Radnici “Zenicatransa” poručili: Riješite nas, da idemo negdje drugo hljeba zaraditi

Radnici “Zenicatransa” poručili: Riješite nas, da idemo negdje drugo hljeba zaraditi

Radnici “Zenicatransa” razgovarali su s predstavnicima Gradske uprave, a nakon sastanka u velikoj sali radnici su poručili da očiste njihova potraživanja budući da, kako su kazali, u “Zenicatransu” više hljeba nema.  

– Ako se odlučilo nešto uraditi s preduzećem, nije problem. Ali, očistite naša potraživanja za PIO i MIO te nam izmirite plaće. Onda nas možete i na biro poslati, što se nas tiče. Mi ne vjerujemo više nikome, da nam se htjelo pomoći, to bi se dosad uradilo – poručili su radnici.

Potvrdio je to i Huso Sarvan, predsjednik Sindikata, koji je još jednom ponudio reprogram.

-To je dobro za građane Zenice. Međutim, krajnje je vrijeme da se donese odluka za ovo preduzeće. Riješite nas i pošaljite na biro. Imamo mi gdje naći posla, idemo pred strane ambasade, i to je to – poručio je Sarvan.

Mirsad Heleg, u ime Gradske uprave, poručio je radnicima da je potrebno napraviti plan i program preduzeća, da se zna šta imaju od prihoda, a šta ne.

– Trebate biti održivi na osnovu prijevoza za ovaj grad. Interes Grada i Gradske uprave je da imamo siguran gradski prijevoz – rekao je Heleg radnicima.

Predstavnici Gradske uprave podvukli su radnicima da su, prema Zakonu o komunalnim uslugama, primorani od sutra omogućiti građanima gradski prijevoz, a da će to od sutra činiti drugi prijevoznici s područja grada po istim cijenama kao što je to činio “Zenicatrans”.

Na kraju je Sarvan još jednom pozvao predstavnike Gradske uprave da se zakaže i održi sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se iznašlo rješenje za preduzeće.

– Dajte samo ubrzajte proces, nek se održi sjednica i donese bilo kakva odluka, prihvatit ćemo je. Imajte na umu tada samo jednu, nama bitnu opciju – da nas zbrinete. Ostalo, uradite šta god želite – rekao je Sarvan.

Na upit radnika zašto oni ne mogu raditi, Sarvan im je poručio da nemaju licencu niti goriva.

Razočarani radnici istakli su da, očigledno, nema rješenja za njih, ali su ponudili predstavnicima Gradske uprave da, ako postoji mogućnost, ipak zakažu sjednicu Gradskog vijeća.

– Mi samo hoćemo da se što prije riješimo. Trebamo samo informaciju kad će se zakazati sjednica.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti