Пуштени у функцију новоизграђени и реконструисани водоводни и канализациони системи

Зворник, 04.09.2018. године

Помоћница министра финансија у Влади Републике Српске Радмила Михић и градоначелник Зворника Зоран Стевановић пустили су данас у функцију водоводни систем у Тршићу, канализациони систем у Табанцима и реконструисани потисни и дистрибутивни цјевовод у граду Зворнику и Каракају, који су урађени у оквиру Пројекта изградња и реконструкција водоводне и канализационе мреже града Зворника.

Михићева, која је шеф Тима за управљање пројектом „Водовод и канализација Републике Српске“ истакла је да је у претходне три године кроз овај пројекат у водоводну и канализациону мрежу на територији града уложено 6.500.000 КМ.

Она је напоменула да су извори финансирања кредитна средства Европске инвестиционе банке, грант Европске уније и учешће Града Зворника.

– Увијек је задовољство када дођете у ову фазу да можете видјети ефекте неког пројекта, као што је данас у Зворнику гдје смо у прилици да одврнемо чесму и пустимо воду. Честитам свима који су у Зворнику радили на овом великом пројекту, било је ово ново искуство за све нас, како са нивоа Републике Српске, тако и са нивоа 32 општине и града у којима радимо. Ово су нове међународне процедуре, показали смо се као способни да у потпуности пратимо оно што су захтјеви Европске инвестиционе банке и Европске уније и зато већ најављујем да нам долазе представници Европске инвестиционе банке да договарамо и наставак овог пројекта „Водовод и каналиација Републике Српске 2“, што је доказ да да смо сви заједно одрадили добар посао и зато још једном честитам граду Зворнику на досадашњим резултатима – рекла је Михићева.

Градоначелник Стевановић је подсјетио да је, када је прије 11 година дошао на функцију начелника општине Зворник, радне дане почињао са незадовољним суграђанима који нису имали воде, чак ни у самом граду.

– Данас на терииторији града Зворника преко 80 процената суграђана имају могућност прикључења на градску воду и зато је ово велики дан и за мене, моје сараднике, а нарочито за суграђане. Ми настављамо са овим пројектима даље, наш је циљ да свако домаћинство има прикључак на градску воду и то ће наша сљедећа фаза и омогућити, јер већ од сљедеће године улазимо у пројекте водоснабдијевања мјесних заједница од Ораовца, преко Китовница и Грбаваца закључно са Крижевићима, а почињемо и реализацију изградње водоводне мреже за остатак Пилице и дио Локања. Желимо и убудуће радити за добробит свих оних који живе на територији нашег града – рекао је Стевановић који је истакао да је то велики пројекат који вриједи 10.000.000 КМ.

Михићева је нагласила да је припремљена и наредна фаза за коју је обезбијеђено 2.000.000 КМ, чиме би били урађени дио водовода у Локању и Пилици.

Миладин Зекић, становник Тршића, рекао је да им изградња водоводне мреже значи, како је истакао, највише, јер су то чекали годинама.

–  И дочекали смо, и боље нам не треба, само да идемо напријед – рекао је мјештанин Тршића који се захвалио градоначелнику и његовим сарадницима и свима који су допринјели да се овај пројекат реализује.

И Зоран Бајић, предсјеник МЗ Тршић,  нагласио је колико је ово значајно за село, изразивши захвалност Влади Републике Српске, градоначелнику Стевановићу и извођачима радова који су омогућили да Тршићани добију воду и који су то урадили на веома квалитетан начин.

Извођач радова био је Конзорцијум „Еко Еуро Тим“ и „Кесо промет“.

5