Прва посјета предсједника Републике Српске Зворнику

01.03.2019. године

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Зворника Зоран Стевановић разговарали су данас у Зворнику о пројектима који су у Зворнику, уз помоћ институција Републике Српске, реализовани и онима који претходе.

Она је нагласила да је Влада Републике Српске у претходном периоду у Зворнику реализовала бројне важне пројекте у износу од близу 120 милиона КМ, те да су ставови институција Републике Српске да се наставе улагања и да се ради на побољшању услова живота грађана.

– Овдје смо као републичка власт до сада урадили много, реконструисане су и изграђене школе, изграђени путеви, рјешавали смо разне комуналне инфраструктурне проблеме и друго. Данас смо дефинисали неке друге пројекте које ћемо радити у наредном периоду и све оно што је локална заједница испоставила као захтјев биће постепено рјешавано. Ми смо и раније интервенисали када је у питању Болница и поново ћемо интервенисати да би се заокружио тај пројект, односно да уз реконструкцију имамо и доградњу одређеног дијела Болнице и уз то иде и опрема која је потребна да би болница функционисала у складу са оним што јесу захтјеви и стандарди у здравству. Исто тако радићемо на санирању још неколико школа, а данас ми је задовољство што овдје можемо да обиљежимо и заврештак проширења капацитета дјечијег вртића гдје смо као Влада уложили 200.000 КМ и данас родитељи имају гдје да оставе своју дјецу и да то буде у добрим и адекватним условима. Један од великих пројеката је и изградња зграде алтернативног смјештаја и то мора да буде завршено, али исто тако укључићемо се око рјешевања неких других комуналних питања, као и уклањања једне депоније која овдје представља прије свега велики еколошки проблем. Такође ћемо преко нашег Секретаријата за расељена лица и миграције интервенисати, у сарадњи са неким другим институцијама када је у питању рјешавање једног сеоског водовода што ће значити много за одређена повратничка насеља. Много је пројеката реализованих, оних који су у току и које планирамо да реализујемо, стојимо на располагању и Влада Републике Српске и ја као предсједник Републике Српске у циљу обезбјеђивања бољих услова у Зворнику – рекла је Цвијановић.

Градоначелник је изразио задовољство поводом посјете предсједника Републике Српске и састанка који је са њом имао.

– Разговарали смо о започетим пројектима у вријеме док је била премијер Владе Републике Српске, о наставку истих, информисали је о томе докле смо стигли у реализацији започетих пројеката и о пројектима које треба да започнемо, али прије свега рекао бих да је ово био један пријатељски разговор уз жељу да се добра сарадња настави са свим институцијама власти како би смо град учинили што бољим – рекао је градоначелник.

Он је подсјетио на то колико је добра сарадња била у претходном периоду, када је предсједник Републике Српске била на челу Владе.

– Када је госпођа Цвијановић била премијер имали смо сјајну сарадњу са Владом и из те добре сарадње је проистекло много добрих пројеката. Ми смо јој на томе јако захвални и на крају крајева наши суграђани су то препознали, што смо видјели по изборном резултату, јер се зна колико је ко допринео да се у Зворнику живи боље – закључио је Стевановић.

Цвијановић и Стевановић данас су отворили новоизграђени објекат за проширење капацитета Дјечијег вртића „Наша радост“, површине око 750 квадрата у који може да се смјести око 150 дјеце. Средства за изградњу у износу од скоро 700.000 КМ обезбиједила је Градска управа, док је Влада Републике Српске, на чијем челу је тада била садашња предсједница Републике Српске, обезбиједила 200.000 КМ за опремање.

Цвијановић је нагласила да је завршетак радова на објекту вртића добар показатељ односа локалних власти на који начин се треба односити према најмлађој популацији.

– Кроз своја улагања на локалном нивоу и тражећи подршку са  републичког нивоа они су удружили средства и обезбиједили један простор који задовољава све потребне стандарде – истакла је Цвијановић.

Градоначелник Стевановић нагласио је да је на овај начин обезбијеђено да више ни једно дијете не буде на листи чекања за вртић.

9