Прва посјета њемачке Амбасадорке Зворнику-први састанак основа за будућу сарадњу

Зворник, 12.06.2018. године

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника и амбасадор Њемачке у БиХ Кристине Хоман /Christiane Hohmann/ разговарали су у Зворнику о потенцијалим инвеститорима, проблемима миграната које ова средина све чешће осјећа, као и о свему ономе што је карактеристично за  Зворник и ову регију.

Градоначелник Стевановић је истакао да је Зворник стабилна политичка средина и да су њемачки инвеститори добро дошли да овдје улажу и развијају бизнис.  „Зворник је средина која према људима, који овдје долазе да инвестирају и запошљавају, има један посебан однос и респект. Свако од потенцијалних инвесттиора, који жели да ради и улаже, добија свог референта у локалној управи“, рекао је Стевановић.

Истичући да локална управа инвеститорима обезбјеђује пролаз на више нивое власти и да се лично укључује у рјешавање ако наступе неки непланирани проблеми. Градоначелник Стевановић је нагласио да је доказ за то кратак временски период за добијање неопходне папирологије и рекордно брза изградња фирме „Зеохем“, њено рекордно брзо пуштање у рад и почетак производње.

„Све горе поменуто нас је поставило на четврто мјесто пожељних микро локација за бизнис, како је то недавно објавио лист Фајненшел тајмс“, рекао је Стевановић, изразивши наду да ће оваквих сусрета у наредном периоду бити још, и да ће сународници амбасадора, као припадници једне од најмоћнијих земаља свијета,  доћи овдје да развијају свој посао.

Амбасадорица Хоман је рекла да је имала приклику да са градоначелником Зворника води дуг разговор, прије свега, о развоју локалне заједнице, стању у граду Зворнику и његовом специфичном положају. „Разговарали смо о широком спектру тема, као што је образовање, стручно усавршавање, о могућим инвестицијама, отварању нових рандих мјеста, о свему ономе што би било могуће да се створе нова радна мјеста“, рекла је Хоман. Она је нагласила да је јако битно за сваку локалну заједницу да се развија, да буде кичма друштва, привреде и земље.

„Захваљујући оваквим градоначелницима можемо развијати једну локалну заједницу која има јаку основу“, рекла је Хоман и изразила наду да је ово почетак за нову сарадњу и нове  разговоре.

2