Промовисана књига „Трновица у доњем Подрињу“ 

3ворник, 08.08.2018. године

У зворничком Дому омладине синоћ је промовисана књига „Трновица у доњем Подрињу“, аутора Славка Тадића.

Тадић који је рођен у овом зворничком селу и који живи и ради у Београду, истакао је да је свако дужан свом завичају и да свако у одређеној мери мора да одужи тај дуг.

Он је рекао да је идеја да напише ову књигу потекла од његових пријатеља као што су Перо Симић и Здравко Антонић, али и од његове породице, комшија и људи расположених да му отворе душу. Аутор је напоменуо да је књига замишљена као историја одоздо кроз чије личности и догађајност провејава атмосфера прошлости, али и будућности.

– Ова књига је велики истраживачки подухват и настајала је четврт вијека. Поред родослова, говори и о личностима и догађајима кроз различите историјске периоде, а посебан фокус ставио сам на период Другог светског рата и поратног социјализма у Југославији – рекао је Тадић.

Он је истакао да су искази за књигу сабирани и провјеравани код мноштва личности села и околине, те да су посветом наведени само главни казивачи штурих, али драгоцијених података.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразио је задовољство што је по први пут на овим просторима промовисана књига која говори о његовом родном селу Трновици.

Наглашавајући да је на посебан начин обрађен живот на простору Трновице у задњем вијеку и више, Стевановић је рекао да је књига једно истинско освјежење за ове просторе.

– Све што препричавамо између себе скупљено је на једно мјесто, обрађено и дато нама као један озбиљан поклон који треба чувати – рекао је Стевановић.

Он се захвалио аутору на труду и великој енергији коју изискује писање књиге.

– Захвалан сам и његовој породици јер и они су засигурно имали одрицања, свима вама који сте вечерас са нама на овом мјесту, као и Јовану Томићу који је међу првима препознао значај овакве књиге и потребе да се пружи подршка аутору да она угледа свјетлост дана – истакао је Стевановић.

Томић је изразио наду да ће синоћ промовисана књига отворити пут и другима да се понашају слично и да се на тај начин сачува од заборава неко вријеме да би се, како је рекао, могли препознавати у будућности, да би знали ко смо и одакле смо.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Зворник Радосав Перић нагласио је да је свака књига извор података и порука, а поготово монографска дјела као што је „Трновица у доњем Подрињу“ гдје су обрађене историјске прилике, легенде, становници, као и други подаци везани за ово мјесто.

Књига „Трновица у доњем Подрињу“ промовисана је у оквиру манифестације „Зворничко љето 2018“.

4