Промовисан први том Енциклопедије Републике Српске

Зворник, 24.05.2018. године

У оквиру програма обиљежавања Дана нашег града у Дому омладине је у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске и Града Зворника уприличена промоција првог тома Енциклопедије Републике Српске.

Енциклопедију су представили академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а, академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а, проф. др Неђо Ђурић, дописни члан АНУРС-а и Радосав Перић, предсједник Градске редакције за Енциклопедију Републике Српске Зворник.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је, обраћајући се на промоцији, да је велика част да се у оквиру прославе Дана града промовише Енциклопедија Републике Српске. – Свјесни смо значаја енциклопедије за један народ, за једну земљу, за један град, за једну регију и свесрдно смо подржали све активности на прикупљању грађе која ће се наћи у њој. Свјесни смо и да народи који немају овакву грађу сабрану на једном мјесту немају свој идентитет у пуном смислу. Знамо какав је и колики посао који ради Академија и  дајемо пуну подршку за наставак рада – рекао је Стевановић.

Академик Кузмановић истакао је да је енциклопедија специфична књига коју стручњаци  називају књигом над књигама.

– Енциклопедије су ријетке књиге јер оне морају да означе развој једног народа, његове културе, обичаја и све оно што се у њој нађе мора бити троструко провјерено. АНУРС је  прихватила да ради Енциклопедију и према плану издаћемо пет томова, а други том изаћи ће већ у октобру ове године. Мислим да је  ово за Републику Српску од изузетног значаја, јер ће то бити лична карта Републике Српске и у њој ће се говорити о прошлости, садашњости и на одређени начин антиципирати будућност. Први том је штампан у тиражу од 2.000 примјерака, има 782 странице формата А4, са тврдим корицама, штампан је двостубачно, ћирилицом и садржи 1.330 одредница и 271 пододредницу. Овим темпом ћемо радити и завршити овај историјски значајан посао. Овом приликом топло се захваљујем нашим сарадницима и овдје у Зворнику, почев од градоначелника, Перића и других, а захваљујем се и сарадницима из других општина – рекао је Кузмановић.

Академик Мирјанић је истакао да је Енциклопедија Републике Српске капитално дјело непроцјењивог значаја која се појавила у право вријеме да прикаже и покаже Републику Српску која живи, развија се и траје у свим њеним областима.

– Овај том обухвата 370 разних фотографија, 32 карте, 338 насеља укључујући и седам административних центара и то градове Бањалука и Бијељина, Брчко дистрикт, те општине Билећа, Брод, Братунац и Босанско Грахово. Енциклопедија Републике Српске је незаобилазан приручник систематизованог знања из различитих научних дисциплина, културе и умјетности која треба да послужи широком кругу корисника, а прије свега да допринесе ширењу знања о Републици Српској. Она ће свједочити о културном и духовном идентитету и високом домету страралаштва нашег народа кроз историју, неодвојивог од стваралаштва Европе тог доба – нагласио је Мирјанић.

Проф. др Ђурић је истакао да Енциклопедију израђује Академија која је један од стубова државности Републике Српске, те да онај документ који изађе из Академије има трајну вриједност.

– Енциклопедија је државни документ који не дозвољава да нешто оде у заборав. Обухватиће важне догађаје, личности, насеља, па чак и нешто за шта нисмо знали или још не знамо да то припада нама – рекао је Ђурић.

Перић је истакао да је у првом тому обрађено шест насељених мјеста града Зворника и то Андровићи, Бошковићи, Брањево, Буложани, Баљковица и Баљковица Доња од укупно 68 који ће бити обухваћени у сљедећим томовима по азбучном реду.

– Обрађена је и Болница, археолошки музеј, АД „Дринум“, канцеларија Архива Републике Српске, а међу првим личностима обрађени су Агатангел који је био први владика у зворничкој епархији, Здравко Антонић, Драган Божовић и други – напоменуо је Перић који се захвалио предсједницима мјесних заједница и мјештанима на помоћи и сарадњи, као и Градској управи Зворника.

По завршетку промоције академик Кузмановић уручио је градоначелнику Стевановићу један примјерак Енциклопедије, као и Перићу, зворничкој Библиотеци и представницима из околних општина.

5