Пројекција документарног филма „Радо иде Србин у војнике“  и отварање изложбе „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ у Зворнику

Зворник, 12.03.2019. – Градска управа града Зворник у сарадњи са Војнофилмским центром „Застава филм“ Министарства одбране Републике Србије и Заводом за заштиту споменика културе града Београда, реализује пројекцију документарног филма „Радо иде Србин у војнике“ и отварање седмодневне изложбе фотографија „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ у петак, 15.03.2019. године у Зворнику.

У Дому омладине у Зворнику са почетком у 12.00 часова биће приказан документарни филм „Радо иде Србин у војнике,“ док ће изложба „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ бити отворена у 13:30 часова у Црквеној сали у Зворнику, Улица браће Обрадовић 15.

Документарни дугометражни филм „Радо иде Србин у војнике“ режирао је декан Академије умјетности у Београду Драган Елчић, а ово умјетничко дјело је прича о Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру, који је по налогу  Њујорк хералда дошао у Србију и камером забиљежио борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом свјетском рату

Аутори изложбе су Снежана Неговановић и Милојко Гордић, а у питању је збирка фотографија Ристе Марјановића, која је још 1958. године стављена под заштиту државе и препозната као национално културно благо и историјски извор првог реда. Изложба је настала поводом 100 година од Првог свјетског рата, а у питању су 172 одабране фотографије из тог периода. Риста Марјановић је најзначајнији српски фотограф из тог периода са 8.542 репродукована снимка, од којих се на Први свјетски рат односи око 500.

Риста Марјановић – рођен је у Шапцу и школовао се у Београду. Затим је боравио у Бечу, Берлину и у Паризу, гдје је радио као фотограф и уредник илустрације у америчком листу ‘Њујорк хералд’. Након тога, фотографијама је забиљежио важне моменте српске војске у балканским ратовима и у Великом рату. Основао је новинску агенцију „Авала“, која је након Другог свјетског рата прерасла у агeнцију „Тањуг“. Марјановић је умро 1969. а ове године се обиљежава пола вијека од његове смрти.

2