Пројекат „Смањење фактора здравствених ризика у БиХ“ – Представљени резултати истраживања за Зворник

Зворник, 13.06.2018. године

„Према резултатима нашег истраживања, 75% ученика старијих разреда основних и средњих школа у Зворнику пробало је алкохол, 55% пије повремено, а 2% њих алкохол конзумира свакодневно. Истраживање је рађено на узорку од 700 ученика, а обухватило је четири (4) фактора здравствених ризика, и то: коришћење дувана, конзумирање алкохола, нездрава исхрана и слаба физичка активност,“ истакла је Марија Бабовић, представница Секонс групе за развојну иницијативу, која је дио пројекта „Смањење фактора здравствених ризика у БиХ“.

Према истим тим истраживањима, алкохол је малољетницима у Зворнику лако доступан. Резултати такође показују да 20% ученика старијих разреда основних и средњих школа повремено пуши, а 26% од тог броја пуши више од 11 цигарета дневно. О штетности дувана ученици су информисани, тако да 88% њих сматра да пушење шкоди њиховом здрављу. Нездрава храна је веома популарна међу младима, показује истраживање, тако да више од 60% младих редовно једе слаткише, 74% бијели хљеб, а половина пије газиране сокове свакодневно.

Физичка активност је прилично заступљена међу младима, тако да нешто више од половине испитаника 4-7 пута недељно спроводи физичку активност бар по 30 минута у току дана, а 82,7% њих сматра да је вјежбање забавно.

Истраживањем су обухваћени и здравствени (151) и образовни (187) радници у Зворнику. У процентима, 35% запослених у здравству и 45% у просвети не сматра да повремено пушење значајно шкоди здрављу, а редовно или повремено пуши 32% запослених у овим иснтитуцијама.

Према ријечима Љиљане Тохољ, чланице тима за реализацију пројекта ово је свеобухватан пројекат унапређења здравља становништва:“Циљ пројекта је промјена ставова о ризичним понашањима и унапређење знања и праксе која промовише добро здравље-првенствено кроз образовне и здравствене установе.“

Пројекат у Републици Српској спроводи Министарство здравља и социјалне заштите РС, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу и то у градовима Зворник и Добој.

7