Производни ресурси за жртве мина

Зворник, 14.03.2018. године

Данас је у Зворнику шест корисника пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“ са територије града Зворника потписало уговоре за добијање производних ресурса у вриједности до 5.000 КМ по кориснику. Испред Ворлд вижна БиХ (World Vision) уговоре је потписао Алмир Зулић, технички програм менаџер за економски развој и отпорност заједница и породица.

Циљ пројекта је социо-економска интеграција и оснаживање жртава мина у 11 минама угроженим локалним заједницама у БиХ, међу којима је и Зворник.

Поздрављајући присутне замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић захвалио се свима који су допринели да до оваквог пројекта дође.

– Локална заједница је без икакве дилеме прихватила да се укључи у овај пројекат и укључиваћемо се и  убудуће у све оне пројекте који доприносе добробити наших грађана. Са Ворлд вижном годинама имамо коректну сарадњу и очекујем и у наредним годинама да она буде на том нивоу– рекао је Ивановић који је корисницима пожелио да успију у својим плановима.

Амир Мујановић из Ворлд вижна БиХ рекао је да 90 посто средстава за реализацију пројекта обезбјеђује Европска унија, а 10 посто Ворлд вижн Аустрија и партнерски градови и општине.

– Овдје говоримо о интегрисаној економској подршци за шест корисника. За њих ћемо обезбједити сет подршке који укључује производне ресурсе у износу до 5.000 КМ без пдв-а, а пројекат укључује и едукације, савјетодавну и стручну подршку – рекао је Мујановић.

За пет корисника биће набављени мотокултиватори, односно пластеници, односно прикључне пољопривредне машине, док ће једном бити опремљена браварска радионица.

Милош Томић, начелник градске Службе за јавне набавке и међународну сарадњу, истакао је да је Градска управа у сарадњи са Ворлд вижном и Организацијом „УДАС“ провела јавни позив по овом пројекту на коме су изабрани корисници који су написали најбољи пословни план.

Пројекат спроводи Ворлд вижн БиХ у партнерству са Организацијом ампутираца „УДАС“ Републике Српске.

Потписивању уговора присуствовали су и представници Центра за уклањање мина у БиХ – БХМАК-а.

3