Програм упозоравања на опасности од мина изузетно значајан за град Зворник

Зворник, 11.12.2018. године

На подручју града Зворника у протекле три године реализован је Програм упозоравања на опасности од мина  у оквиру којег су спроведене едукације ученика у свим зворничким основним школама, као и са другим циљним групама, ограђена је трајном минском оградом површине од 130.300 квадратних метара у Мјесној заједници Баљковица, извршена је реконструкција и обнова трајне ограде на Млађевцу дужине 1.150 метара, постављено је девет билборда минске ситуације

и опремљена су два школска игралишта са справама за дјецу у мјесним заједницама Челопек и Дрињача.

Спровођење овог Програма омогућили су Међународни комитет Црвеног крста, Црвени крст Републике Српске и Град Зворник.

По завршетку Програма Зворник је у прошлој седмици посјетио Крис Пол, регионални савјетник за противминску акцију у склопу Међународног комитета Црвеног крста, и Снежана Ковач, координатор за Програм упозоравања на опасности од мина у Црвеном крсту Републике Српске.

Пол је изразио задовољство предузетим радовима и активностима, те је најавио да ће Међународни комитет Црвеног крста наставити да пружа помоћ граду Зворнику и у наредном периоду.

– Што се тиче данашње посјете морам признати да сам се шокирао колико је још увијек минама загађене површине на територији вашег града и колико ће требати времена и снаге да се уклоне мине и неексплодирана средства заостала из рата, а како вријеме пролази све је теже. Данас смо били само у Зворнику, а замислите сва подручја у БиХ, јер говоримо о огромној површини, то је подручје које се мора очистити од мина и сви смо сигурно свјесни да то подразумијева огромна средства. Оно што је позитивно јесте да је, успркос свим овим великим изазовима, од престанка рата до данас отприлике пола присутних мина  уклоњено и сретни смо што се смањује и укупан број жртава, што је само потврда изузетно важног посла који одрађује Црвени крст на упозоравању и на моделима сигурнијег понашања, уз подршку Међународног комитета Црвеног крста – рекао је Пол.

Он је истакао да Црвени крст уз подршку Међународног комитета ради у школама са дјецом на едукацији из упозоравања на опасност од мина и моделима сигурнијег понашања у мински сумњивим површинама.

– Поред рада са дјецом и циљним групама одраслих Црвени крст уз нашу подршку поставља ограде на мински сумњивим површинама, знакове, билпборде са мапама сумњивог подручја, све су то активности које доприносе сигурности грађана – нагласио је Пол.

На питање да ли Зворник може да рачуна на помоћ и наредне године, Пол је рекао да је то  лако питање и да је одговор да.

– Све док има мина које угрожавају не само дјецу, него све категорије становништва, све до тада ће Црвени крст уз подршку Међународног комитета Црвеног крста радити свој задатак како би се избјегле несреће – поручио је Пол.

Пол је напоменуо да му је ово прва посјета БиХ на овој функцији, те да му је први утисак да има још увијек пуно изазова кад је ријеч о противминским акцијама, јер је БиХ и даље у врху листе држава најзагађенијих минама у свијету.

– Оно што је позитивно је да се урадило пуно од завршетка рата до данас и да је постављена јасна стратегија како се даље носити са овим проблемом са којим се суочавају многе државе, а не само ова – рекао је Пол.

Предсједник Градског одбора Црвеног крста Зворника Дејан Галић изразио је задовољство што је МКЦК увидио проблем минске загађености у граду Зворнику и што је пружио финансијску помоћ за реализацију Програма упозоравања на опасности од мина.

– Овај и слични пројекти умногоме су допринјели да се умањи проблем страдавања становништва у минским пољима. Посебно је то изражено код дјеце којима су овакве врсте едукације једина шанса да виде изглед минско-експлозивног средства и да спознају начин понашања и обавезе у таквим ситуацијама. С обзиром да је проблем минске загађености у Зворнику у досадашњем периоду преполовљен, да је деминирано око 1.200000 квадратних метара загађене површине, и да је још толико остало, надам се да ће сарадња са МКЦК преко ЦКРС бити настављена и у наредном периоду – рекао је Галић.

3