Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

U dve sale zvorničkih osnovnih škola, u Kozluku i Branjevu, grejanje je jako loše što u hladnim danima otežava izvođenje nastave.

U sali u Kozluku grejanje se vrši uz pomoć kalorifera koji su dotrajali, a u Branjevu je problem udaljenosti kotlovnice i sale te iz Gradske uprave najavljuju da će ovi problemi biti rešeni do početka drugog polugodišta.

Slavica Milić, direktorica Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Kozluka kaže da je problem što je sala stara te je nedovoljno zagrejana.

– Naša fiskulturna sala izgrađena je još 1974. godine i od tada se nije ništa ulagalo. Ona se u stvari zagrejava kaloriferima koji su dotrajali. Za poslednje, nepune, tri godine koliko sam ovde imali smo podršku Gradske uprave preko kojih smo aplicirali za projekat energetske efikasnosti kod UNDP-a, ali nismo dobili odgovor o tome da li smo prošli. Pisali smo i resornom ministarstvu koji su nas uvrstili u drugi projekat koji će obuhvatiti opremanja sala u BiH. Među predloženih 80 sala je i naša, a za finansiranje će biti odobreno njih 40, te se nadamo da ćemo biti deo tog projekta – kaže Milićeva.

U sali škole u Branjevu, koja pripada matičnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Roćevića situacija je slična.

– Fiskulturna sala i kotlarnica su na sasvim suprotnim stranama. Tu dolazi do određenog gubitka toplote. Mi zagrejavamo salu, ali kad su niske temperature ne uspevamo da postignemo odgovarajuću temperaturu – ističe Dragica Tubić, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Roćevića.

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

Predstavnici škola obratili su se nadležnima i očekuju njihovu pomoć.

– Problem se samo može rešiti nabavkom, konkretno u osnovnoj školi u Kozluku, tri kalorifera. A za Branjevo videćemo, ako ne bude moglo putem postojećeg kotla, onda ćemo sigurno ići na neko alternativno rešenje i tražiti verovatno kalorifer – naveo je Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika i najavio da će problem biti rešen do početka drugog polugodišta ove školske godine. Dodaje da je prethodnih godina puno uloženo u opremanje škola i izgradnju novih sala, što iz lokalnog budžeta, što od sredstava Vlade Republike Srpske.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>