Признање Подручне привредне коморе за Град Зворник

Датум: 13.03.2019. године

Подручна привредна комора Бијељина додијелила је Плакету за допринос развоју коморског система Граду Зворнику за 2018. годину. Плакету је градоначелнику Зворника Зорану Стевановићу уручио предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић.

Захваливши се на признању, градоначелник је истакао да је велико задовољство када се  резултати нечијег рада примјете.

– Мислим да су резултати нашег рада видљиви и мјерљиви када је у питању поправљање пословног амбијента и стварање амбијента за долазак нових инвеститора. Прошле године имали смо први пут једну „гринфилд инвестицију“ из неке од земаља западне Европе, то је компанија „Зеохем“, а они и ове године најављују проширење својих капацитета, односно отварање још једног производног погона. Такође, имамо разговоре са још три компаније из западне Европе, очекујемо нове инвестиције на овим просторима и мислим да је то допринос стварању једне, за улагаче врло интересантне средине, што је предуслов останка и опстанка на овим просторима – рекао је Стевановић.

У образложењу за додјелу признања, између осталог наведено је да је Зворник према писању „Фајненшл тајмса“ сврстан у топ 10 микроградова у Европи на основу оперативних трошкова за покретање бизниса, да је сједиште неких од највећих извозника и брендова Републике Српске и БиХ, да је за унапређење пословног амбијента формирана Пословна зона Јадар, те да Градска управа обезбјеђује инвеститоторима брзо и једноставно добијање дозвола за градњу, ниже трошкове пословања и приступ подстицајним средствима.

Гајић је нагласио да је Зворник један од градова гдје привредни субјекти имају значајно већи извоз од увоза, као и да Градска управа Зворник и Подручна привредна комора већ дуго имају јако добру сарадњу.

Плакете Подручне привредне коморе добило је још пет предузећа и појединаца из Бијељине, Лопара и Зворника. Додјела је уприличена на свечаној сједници Скупштине Подручне привредне коморе Бијељина која је одржана у Зворнику.

У оквиру радног дијела усвојени су Програм рада за ову годину, те Извјештај о раду и Финансијски извјештај за прошлу годину.

– Ми смо у 2018. години имали низ активности на побољшању привредног амбијента на подручју регије. Сарађујући са Привредном комором Републике Српске и Владом дошли смо до многих рјешења која су уврштена у Програм економских реформи за период 2019-2021. година који је усвојила Народна скупштина Републиике Српске. Наравно да ћемо и убудуће радити на свим побољшањима законских рјешења која се односе на побољшање привредног амбијента и на свим другим активностима које су неопходне да људи остану на овим просторима и да се запошљавају – рекао је Гајић.

4