Пријем код градоначелника за ученике и професоре из Сежане

Зворник, 13.12.2018. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић данас је примио ученике, професоре и директора Средње школе „Сречко Косовел“ из словеначког града Сежана који у нашем граду бораве у оквиру сарадње са Средњошколским центром „Петар Кочић“.

Градоначелник је са задовољством истакао да је ово једанаеста година од како двије школе имају добру сарадњу која се огледа у размјени ученика и у разним другим видовима.

– Јако сам срећан што је та сарадња успостављена и траје. Ви сте млади људи, смисао живота у вашим годинама је да упознајете свијет и срећан сам што и дјеца из Зворника имају прилику да дођу вама у посјету и упознају се са вашим школским системом и животом уопште. Што човјек упозна више људи и предјела његови животни критеријуми расту и он поставља пред себе више циљеве и тежи да их оствари. Имају и они шта видјети овдје јер свака средина носи неки свој спецификум, а у суштини сви смо само људи који треба да се боре да живе у што бољим односима на овој планети и да се усавршавају. Хвала вам што сте данас овдје, хвала и нашој директорици на чију је иницијативу сарадња почела и хвала и вашим домаћинима, ученицима из Зворника – рекао је Стевановић.

Први човјек Зворника изразио је жаљење што и између два града сарадња није на таквом нивоу као што је између двије школе.

– Ми смо почели сарадњу између два града која је била сјајна, али је у Сежани дошло до промјене управљачке структуре и као што бива у таквим случајевима, долази до застоја. Али то не значи да наћемо успоставити контакт и са новим градоначелником и направити још бољу сарадњу него је била до сада – истакао је Стевановић.

Директор словеначке школе Душан Штолфа је, апострофирајући колико дуго сарадња траје, рекао да су неки од присутних ученика били мала дјеца када је све почело.

– Знам и да неки који су тада долазили овдје, односно ваши ученици код нас, гаје и даље пријатељске односе и наставили су дружење. Весели ме да смо увели школу партнера из Португалије која је почела сарађивати и са школом из Зворника и ми ћемо се у оквиру пројекта „Баштина у туризму“ заједно наћи у јануару најприје у Љубљани на Туристичком сајму, а онда и у Сежани – најавио је Штолфа.

Он је нагласио да је сарадња између двије школе јако значајна, јер да није тако она не би трајала.

– Ми смо препознали један потенцијал пријатељства и размјене искустава, дјеца воле да овдје дођу, упознају нове пријатеље, па су се чак и неке породице спријатељили и онда смо закључили да ту сарадњу морамо наставити – рекао је Штолфа који је додао да га посебно весели што се и у граду и у школи виде бројне позитивне промјене за ових 11 година.

Директор СШЦ „Петар Кочић“ Биљана Писић захвалила се гостима из Словеније, јер су поред свих пројеката које имају у земљама Европске уније препознали да је пројекат са зворничком школом прије свега пријатељство и дружење које ученици настављају и након што напусте средњошколске клупе. Писићева је нагласила да градске управе у Зворнику и Сежани свесрдно помажу у реализацији ове сарадње додавши да без њихове подршке не би могли организовати ове сусрете.

– Оно што ме посебно радује јесте да директор Штолфа и наставници препознају позитивне ствари које су се десиле у нашем граду за протеклу деценију, који је заиста другачије изгледао када смо имали први сусрет са њима. Морам истаћи и да нигдје није забиљежен примјер овако дуге сарадње двије школе и што је најважније ми ширимо ово пријатељство тако да ће њихова школа партнер из Барселоса у Португалији такође бити и наша школа партнер – рекла је Писићева.

Гости из Сежане, 11 ученика, два професора и директор, боравиће у нашем граду три дана а поред пријема код градоначелника и обиласка школе, имаће прилику да пробају кулинарске производе које ће за њих припремити домаћини у оквиру школске радионице, такође ће бити на једном школском часу, те посјетити Компанију „Алумина“.

2