Презентовани пројекти  „Реинвејст“ и „Европска мрежа предузетништва Републике Српске“

14.02.2019. године

За запослене у Градској управи Зворник и предузетнике из области прехрамбене производње данас су Технолошки факултет Зворник и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске презентовали пројекте „Реинвејст“ и „Европска мрежа предузетништва Републике Српске“.

Драган Вујадиновић са Технолошког факултета у Зворнику који је члан Радног тима на пројекту „Реинвејст“, појаснио је да се ради о европском пројекту који се финансира кроз средства Програма Европске комисије Међурегиналне сарадње Медитеранског региона.

– У овај пројекат укључене су четири земље Италија, Француска, Шпанија и Република Српска кроз БиХ, преко Универзитета у Источном Сарајеву, односно Технолошког факултета као  члана Конзорцијума пројекта „Реинвејст“. Основни циљ пројекта је реструктуирање прехрамбеног ланца од примарне производње до продаје готових производа како би се смањила емисија амбалажног отпада. Овај пројекат има задатак да покуша поново да анализира прехрамбени ланац кроз три основна сектора – за производњу млијека, меса и хортикултуру односно повртларство. Кроз та три прехрамбена ланца ове три земље ће,  Шпанија кроз хортикултуру, Италија кроз производњу млијека, а Француска кроз ланац производње меса, преко пилот тестова доћи до конкретних резултата које ћемо ми покушати да имплементаримо у другој половини ове године у Републици Српској, а онда и у цијелој БиХ – појаснио је Вујадиновић.

Дејан Шешлија из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске представио је пројекат „Европска мрежа предузетништва Републике Српске“. Он је истакао да Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске чине, поред Републичке агенције као координатора Конзорцијума, и Привредна комора Републике Српске, универзитети у Бањалуци и Источном Срајеву и Иновациони центар Бањалука. Шешлија је напоменуо да је Европска мрежа предузетништва највећа мрежа за подршку предузетништву на свијету.

–  У оквиру пројекта нуде се бројне могућности, првенствено за умрежавање малих и средњих предузећа из Српске и региона и шире. Могућности које нуди Европска мрежа предузетништва Републике Српске се огледају у савјетодавној подршци, у успостављању механизама међународне пословне сарадње кроз организацију билатералних сусрета, привредних мисија и контаката путем базе пословне сарадње, као и кроз развој иновација домаћих предузећа и њихову комерцијализацију. Пројекти „Европска мрежа предузетништва Републике Српске“ и „Реинвејст“ су компатибилни, акценат је на пројектима који су комерцијални, који су одрживи и могу да остваре добит за мала и средња предузећа, али водећи рачуна да та производња не доводи до нарушавања или угрожавања природне средине. Такође ти пројекти су у ланцу производње хране компатибилни јер ћемо и ми кроз овај пројекат покушати да извршимо умрежавање између домаћих предузећа и научних институција како би допринјели њиховом ефикаснијем пословању, а самим тим већој енергетској ефикасности и мањој стопи загађења – рекао је Шешлија.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић поздравио је присутне и захвалио се на данашњој презентацији у име градоначелника Зворника, Градске управе и своје лично име.

– Градска управа је опредјељена да прије свега  помаже малим и средњим предузећима. Посљедњих неколико година реализујемо програм подстицаја запошљавања гдје финансирамо 80 посто бруто плате. У 2018. години ми смо потписали уговоре за подстицај запошљавања у вриједности од 1.100.000 КМ гдје је преко 200 људи добило прилику да се запосли. Оно што ће бити интересантно у наредном периду јесте да смо почели неке преговоре и са банкама, а тичу се помоћи кредитним средствима прије свега малим и средњим предузећима гдје ће град Зворник издвајати одређена средства за субвенцију камата и очекујемо да то обезбиједимо у буџету у 2020. години. Што се тиче пољопривреде и ту издвајамо значајна новчана средтсва за подстицаје,  ове године ради се о око 400.000 КМ што је за око 15 посто више него прошле године. Убудуће ћемо настојати да то буде и више јер су и потребе наших пољопривредника свакако веће, а све са циљем да постану конкурентнији на тржишту – рекао је Ивановић.