Представљени програми подстицаја запошљавања у 2018. години

Зворник, 27.04.2018. године

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић и руководилац Филијале Завода за запошљавање Републике Српске у Зворнику Горан Петровић представили су данас  програме подстицаја запошљавања које ће Градска управа Зворник и Завод за запошљавање спровести у 2018. години.

Ивановић је рекао да Градска управа даје пуну подршку Заводу за запошљавање и програмима које спроводе. Он је истовремено позвао послодавце да се пријаве на програме Завода и на тај начин омогуће суграђанима да добију посао.

– Када је ријеч о нашим програмима, желим да саопштим да је данас затворен Јавни позив за додјелу накнада и подстицаја за подршку привредним субјектима за стварање нових радних мјеста у прерађивачкој индустрији или пољопривреди који заједно реализују Градска управа и Развојни програм Уједињених нација (УНДП).  Дио средстава намијењен је послодавцима који су у периоду од 1.септембра 2017. године до 31. марта 2018. године повећали број радника. Јавило се девет фирми које ће ретроактвно добити 57.000 КМ, док преосталих 90.000 КМ ће бити искоришћене за ново запошљавање гдје ће осам послодаваца, који су се пријавили на Јавни позив, бити у обавези да до 20. маја приме 37 лица. Такође, половином маја Градска управа кренуће са својим програмом запошљавања за шта ће бити издвојено 450.000 КМ и гдје ће између 100 и 120 наших суграђана моћи добити посао – рекао је Ивановић.

Он је истакао да Градска управа већ неколико година спроводи своје програме запошљавања, подсјетивши да су 2016. и 2017. године 182 лица запошљена на тај начин.

Петровић је рекао да су Министарство рада и борачко инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске расписали Јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за програме запошљавања. Ради се о Програму подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса;  Програму суфинансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС „Заједно до посла”, Програму запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди, Програму подршке запошљавању Рома у Републици Српској, Програму подршке запошљавању младих са ВСС у статусу приправника и Програму обуке, доквалификације и преквалификације.

– Позив за Програм подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса отворен је до утрошка средстава, док је позив за остале програме отворен до 22. маја – рекао је Петровић.

Програмима је углавном планирано запошљавање у привреди, запошљавање младих, као и тешко запошљивих циљних група као што су демобилисани борци, ратни војни инвалиди, жене жртве породичног насиља, жене у руралним подручјима и лица којима недостаје до 3 године стажа осигурања за стицање услова за старосну пензију.

5