Представљени неки од филмова Међународног филмског фестивала „Први кадар“

Зворник, 16.11.2018. године

На другој конференцији за новинаре у оквиру Међународног филмског фестивала „Први кадар“ који се одржава у Зворнику и Источном Сарајеву поред умјетничког директора и селектора „Првог кадра“ Александре Митрић Штифанић, говорили су и Леон Ризмаул, Јелена Мила и проф.др Радослав Станишић.

Ризмаул је продуцент и сценариста документарног филма „Кратки обитељски филм“ који је урађен у режији Игора Брезиновића и у продукцији Хрватске радио и телевизије.

Он је истакао да је зворничка публика била врло задовољна филмом, те да је и он сам врло задовољан њиховом реакцијом. Појаснио је да је у филму обрађена тешка тематика, односно живот у малом мјесту у несређеним породичним условима због чега се и догодио злочин о којем се прича у филму.

Мила је глумица и редитељка, директорица Фестивала новог балканског филма БАНЕФ који се осам година одржава у Стокхолму у Шведској. Она је била на „Првом кадру“ прије двије године као члан жирија и тада је приказана њена представа. Она је аутор дугометражног играног филма „Челичне ратнице“ који је приказан у Источном Сарајеву, а након фестивала биће приказан и у Зворнику.

– Мој филм говори о женама добровољцима у Првом свјетском рату и уопште ратовима на Балкану, као што је Милунка Савић, Катарина Штурценегер, Василија Вукотић, Софија Ивановић. Идеја ми је била да не прикажем само једну ратницу него војску жена које су се налазиле у свим овим јединицама. То нису биле жене само одавде него из цијелог свијета и не можемо рећи да су се бориле само за неку ствар на Балкану, већ свакако за неку своју истину и своју слободу. Филм је рађен у шведско-српско-црногорској продукцији – рекла је Мила.

Она је истакла да је сарадња са „Првим кадром“ јако лијепа, те да је ове године видјела неколико занимљивих филмова које планира да позовем на Фестивал чији је директор, чиме ће, како је рекла, још једном бити подвучена сарадња са „Првим кадром“.

Станишић, филмски и телевизијски редитељ из Подгорице, рекао је да је у Источном Сарајеву приказан документарни филм о чувеном професору, сценаристи и редитељу Милу Ђукановићу под називом „Неприлагођени, филмски гроф“.

– Ђукановић је припадао плејади југословенских умјетника који су оставили траг у црногорској и југословенској кинематографији. Прича о професору Милу је прича о човјеку који је био и својеврсни бионвиван, он је заиста био неприлагођен, тако да је његов живот био права филмска тема – појаснио је Ђукановић.

Он је оцијенио да фестивали постоје и из разлога да се поново сретну неки драги људи,  упознају неки нови и на крају, како је нагласио, филмаџије живе за десет минута аплауза.

Митрић Штифанић је истакла да су јој утисци о зворничкој публици до сада одлични.

– Кроз организоване посјете покушавамо да направимо праву филмску публику која ће да размишља критички и која ће бити спремна да гледа и умјетнички документарни и умјетнички кратки играни филм. Управо због тога смо одлучили да ове године „Мастерклас“ организујемо у Зворнику, као једну врсту едукације и као једну врсту подстрека за младе и креативне људе да се можда баве филмом као филмски аутори – рекла је Митрић Штифанић.

Сутра су на програму „Чувари“, документарни филм Миљана Гогића (41’ Србија 2017), „Јесте ли ви одбојкаш?“, кратки играни филм Мохамеда Бакшија (15’ Иран 2017), „Фебруар“, кратки играни филм Млађена Минића (19’55” Србија 2017), „МУД ФЕНЦЕ“, документарни филм Мануела Писика (23’ Аргентина 2017), „Порив“, документарни филм Душана Голубовића (46’ Србија 2018), „Мајчи“, документарни филм Јосипа Лукића (51’ Хрватска 2018), „Породични живот“, документарни филм Росе Хане Зигл (97’ Њемачка 2018) и „Анатомија чуда“, документарни филм Алесандра Калесиа (93’ Француска 2017)

Свечано затварање фестивала биће сутра у 19 часова у Дому омладине када ће бити додијељене награде и приказани награђени филмови.

1