„Прасећа рокерско-еколошка бајка“ проглашена најбољом представом на Фестивалу „Звоно“

Зворник, 15.12.2017. године

Најбоља представа на 5. Међународном фестивалу дјечијег позоришта „Звоно“ је „Прасећа рокерско-еколошка бајка“ Дјечије сцене Трстеничког позоришта. Вељко Попић добио је награду „Звоно“ за најбољу мушку улогу у представи „Звездано дете“ Зворничког драмског позоришта, док је  награду за најбољу женску улогу добила Милена Петровић у представи „Чими“ коју је извело Градско позориште Јагодина.

На затварању фестивала додијељене су награде и у другим категоријама и то Фуаду Табучићу за представу „Баш челик“ Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ – Дјечије Сцене из Малог Црнића. Ова представа награђена је и за колективну игру. Представа „Чими“ награђена је за најбољу сценографију, док је представа „Звездано дете“ у извођењу Зворничког драмског позоришта награђена за најбољи сценски говор. Награде за најбољи костим и за најбољу музику добили су Јелена Јовић и Стеван Милошевић за представу „Прасећа рокерско-еколошка бајка“.

Награде је уручивала позната глумица Лидија Вукичевић која је била предсједница жирија и која је оцијенила да је фестивал био веома добар и едукатив, јер је свака представа имала поруке, пре свега васпитне.

–  Фестивал је био едукативан за дјецу која су гледала, јер су имале поруке. Подсетили су се на бајке, да ли онако како су оне прављене у првом рукопису или са променама, прилагођавањима и везама са данашњим временом. Награђена представа „Прасећа рокерско-еколошка бајка“ је била фантастична, прилагођена деци тог узраста, како у костиму, игри, музици. Они су се стварно трудили да направе нешто што не личи ни на шта друго, апсолутно је њихово и заслужили су награду – рекла је Вукичевићева и поручила да бајке не треба да читају само дјеца, него и одрасли, јер су увек поучне.

Управница Зворничког драмског позоришта Божица Остојић изразила је задовољство, како учесницима, тако и публиком која је показала одушевљење представама.

Она се захвалила свима који су помогли да фестивал буде на високом нивоу додавши да  се нада да ће наредне године бити још више учесника.

На затварању фестивала додијељене су и Похвале глумцима, као и Захвалнице Градској управи Зворник, Министарству спољних послова Републике Србије – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, те другим установама и институцијама које су помогле одржавање фестивала.

Током три дана колико је трајао Фестивал зворничка публика имала је прилику да види четири дјечије представе.

Организатор 5. Међународног фестивала дјечијег позоришта „Звоно“ било је Зворничко драмско позориште, а покровитељ Градска управа Зворник.

1