Практична настава на радном мјесту

Практична настава на радном мјесту

Практична настава на радном мјесту

Зворник, 23.02.2017. године

У Зворнику је данас потписан Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Практична настава на радном мјесту Источно Сарејево/Зворник“. Меморандум су потписали представници  СШЦ „Петар Кочић“, угоститељских објеката „Славија“, „Авала“, „Код Новака“, „Таверна“, „Ла Скала“ и „Централ“, Развојне агенције Источно Сарајева, те градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Адријана Рац из Градске развојне агенције Источно Сарајево рекла је да је овај пројекат дио ширег програма  „Прилика Плус“ који подржава Влада Швајцарске, а реализује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, док Градска развојна агенција има улогу координатора на пројекту чија је укупна вриједност око 28.000 КМ.

– Циљ пројекта је да се унаприједе услови за извођење практичне наставе како у школама, тако и на радним мјестима. Предвиђено трајање је осам мјесеци, а битно је да ће кроз пројекат изабране средње школе, а у Зворнику је то СШЦ „Петар Кочић“, добити могућност да опреме кабинет за извођење практичне наставе. Угоститељски објекти који су дио пројекта добиће могућност да кроз обучени радну снагу добију прилику да сутра постану конкурентнији на тржишту рада, а у оквиру пројекта помоћи ће им се и кроз суфинансирање дијела њихових трошкова – рекла је Рац.

Директор зворничке средње школе Биљана Писић истакла је да се ради о изузетно значајном пројекту кад је у питању угоститељска школа.

– У посљедње вријеме популаришемо нарочито занимања кувар и конобар и у претходне три године, кад је ријеч о уписној политици, немамо проблем са овим занимањима, а нарочито су дјеца заинтересована за занимање кувар. Угоститељски објекти којима се овог пута захваљујем, су помогли да дјеца имају праксу у њиховим објектима, али ми желимо да такву добру и квалитетну праксу имају и у школи. Управо кроз овај пројекат биће нам омогућена набавка опреме у вриједности око 25.000 КМ, јер ми имамо кабинет који због недостатка средстава није комплетно опремљен, тако да ће овај пројекат послужити у најбоље сврхе, а такође и да сутра ти угоститељски објекти могу ту дјецу и запослити – рекла је Писићева која је додала да ће пројектом бити обухваћено свих око 65 ученика угоститељске школе.

Ненад Зељковић испред Пивнице „Таверна истакао је да су у пројекат ушли са циљем да  допринесу стицању знања и умијећа код ученика. Он је додао да од раније имају сарадњу са зворничком средњом школом, те да су досадашња искуства позитивна.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић захвалио се Влади Швајцарске која је подржала пројекат, Републичкој агенцији која га имплементира, као и власницима угоститељских објеката који учествују у реализацији пројекта. Он је оцијенио да се ради о јако важном пројекту, јер ће средњошколци стећи значајнија радна искуства, добити боље услове за извођење практичне наставе и биће обученији радници на тржишту рада.

4