Поводом Дана града Зворника отворена изложба „Мостови на кривој Дрини“

Поводом Дана града Зворника отворена изложба „Мостови на кривој Дрини“

Поводом Дана града Зворника отворена изложба „Мостови на кривој Дрини“

Поводом Дана града Зворника отворена изложба „Мостови на кривој Дрини“

Датум: 20.05.2019. године

У оквиру програма обиљежавања Дана града Зворника данас је у Светосавској галерији отворена заједничка изложба архивских докумената Архива Републике Српске и Историјског архива из Ужица на којој су изложене фотографије свих 25 мостова на ријеци Дрини.

Изложбу под називом „Мостови на кривој Дрини“ отворио је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, који је рекао да је она резултат заједничких напора ужичког и Архива Републике Српске.

– Задовољство је што ову изложбу имају прилику да виде и наши суграђани. Мостова су симболи градова и држава који повезују људе, градове и земље – истакао је Ивановић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да Архив Српске има развијену сарадњу са Србијом, додавши да са Историјским архивом из Ужица она траје више од десет година.

– Са Ужичанима имамо потписан Споразум о сарадњи чији је један од резултата и ова заједничка изложба о дринским мостовима. Сарадња се, између осталог, огледа и у издавању књига, публикација, монографија, те организовању округлих столова, научних и других значајних скупова –  рекао је Стојнић.

Он је додао Дан града Зворника лијеп повод да ова изложба буде отворена у Зворнику, а након што су имали прилику да је виде Бањалучани и Ужичани.

Директор Историјског архива Ужице и аутор изложбе Жељко Марковић рекао је да је, у обраћању на једном од скупова, дошао на идеју да преброји мостове на Дрини.

– На ријеци Дрини сам их избројао 25, али узимајући у обзир и овај мост који смо успоставили између два архива, ужичког и Архива Републике Српске, има их 26 – додао је Марковић.

Он је напоменуо да је радио двије године на прикупљању материјала о мостовима на Дрини.

– Архивска грађа и литература о овим моставима су прилично оскудне, сјећање на терену је врло слабо због сталног кретања становништва, док су мјештани или старосједиоци врло мало знали о мостовима из њихове локалне заједнице – рекао је Марковић.

Аутор изложбе је додао да је најстарији мост на Дрини Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, а најмлађи „Братољуб“ код Братунца. Као најинтересантније издвојио је мост Краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, који је изграђен 1929. године, те Жељезни мост принца Карла у Фочи, саграђен 1884. године, који сада носи назив „9. мај“.

Изложба „Мостови на кривој Дрини“ у Зворнику  ће бити отворена 30 дана.

4