Потписани уговори о додјели грантова у оквиру пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“

29.03.2019. године

Данас су у  Зворнику у оквиру пројекта „Смањивање фактора здравствених ризика“ – дио Пројекта за Републику Српску потписани уговори о додјели грантова са корисницима: Градском управом Зворник, основним школама „Свети Сава“ Зворник, „Десанка Максимовић“ Челопек, „Петар Кочић“ Козлук и „Никола Тесла“ Пилица, Средњошколсим центром “Петар Кочић“ и Техничким школским центром, те Атлетским клубом Зворник. Грантове за осам пројеката додјељује Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у укупном износу од 143.000 КМ.

Синиша Јањетовић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске, подсјетио је да је Министарство у децембру прошле године расписало Јавни позив за додјелу малих грантова, те да су одобрени данас потписани пројекти.

– Ми смо ангажовали консултанте који су на подручју града Зворника радили једну годину  одређена истраживања, студије и анализе, тако да је утврђен Локални акциони план, а приоритети дефинисани тим планом били су нам водиља приликом одабира апликаната који су доставили приједлоге за пројекте – рекао је Јањетовић.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић оцијенио је да је Пројекат „Смањивање фактора здравствених ризика“ јако важан, подсјетивши да су у оквиру њега у задње двије године спроведене бројне активности.

– Тај пројекат подразумијева и реализацију ових осам пројеката који подразумијевају  едукације, спортске манифестације, па до реконструкције дјечијих игралишта и изградње нових спортских терена. И Градска управа је добила два гранта, један је за пројекат „Фестивал здравља“ чији је циљ да информише грађане о штетности дувана и алкохола, као и о значају правилне исхране и редовне физичке активности за здравље становништа, а други је „Физичка активност у заједници“ и његов циљ је да обезбједи услове за практиковање редовне физичке активности дјеце из насеља Б-блокови – рекао је Ивановић.

„Смањивање фактора здравствених ризика“ – дио Пројекта за Републику Српску је свеобухватан пројекат унапређења здравља становништва чији је циљ промјена ставова о ризичним понашањима и унапређење знања и праксе која промовише добро здравље. Како је Јањетовић истакао, посебно је намјера да се утиче на млађу популацију и да они усвајају што је могуће прије здраве навике.  Зворник је један од два града у Републици Српској који је обухваћен пројектом, а спроводи га Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, уз подршку Свјетске банке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

3