Потписан Споразум о сарадњи између градова Зворник и Кољчугино

Зворник, 22.01.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и шеф Управе Кољчугинског округа Максим Јурјевич Барашенков потписали су данас у кабинету градоначелника Споразум о сарадњи између града Зворника и града Кољчугино, Руска Федерација.

Барашенков је истакао да потписивање овог документа представља велику одговорност те да је то први корак у успостављању шире сарадње између градова Кољчугино и Зворник.

– Ово је велика одговорност и мислим да ће ова сарадња уродити великим плодом.  Наравно да је ово први корак ка широј сарадњи, за почетак у области културе, а касније и у другим областима, а оно што нам најприје слиједи јесте да представници вашег града дођу код нас. Желим нам успјеха, наставак братских односа и љубави – рекао је Барашенков те додао да му је посебно задовољство што борави у Зворнику након посјете предсједника Путина братској Србији са којом се граничимо.

Барашенков је изразио наду да ће се њихова посјета Зворнику проширити даље на цијелу Републику Српску и БиХ.

Градоначелник Стевановић рекао је да Споразум о пријатељству градова Кољчугино и Зворник слиједи пут пријатељства наших народа и држава.

– Зворник већ има потписане исте или сличне споразуме са Сремском Митровицом у Србији, Ораовицом у Румунији и Сежаном у Словенији. Ово је четврти такав споразум и први са неким градом изван нашег региона и ми смо отворени за сарадњу и сличне споразуме и са другим градовима како у региону, тако и у Европи и шире. Захвални смо нашим пријатељима из руског града Кољчугино у Владимирској области, захвалан сам мом пријатељу Максиму што је данас овдје, а очекујемо да се у току данашњег дана састану и наше привредне делегације, јер су нам у госте дошли поред начелника општине Кољчугино Владимира Викторович Харитонова, и Барашенкова и представници културног и привредног живота града Кољчугино тако да очекујемо да се у поподневним сусретима успостави што више контаката како би наше пријатељство и братство доживјело и економску димензију, те да наша два града почну сарађивати и привредно, а спортску и културну сарадњу ћемо у периоду који је пред нама унапређивати – рекао је градоначелник.

У делегацији из Русије били су и први потпредсјеник Међународног јавног фонда за  заштиту људског достојанства и безбједност Сергеј Александрович Шаповалов, те из града Кољчугино Жана Владимировна Перевалова, генерални директор фабрике „Аргента“, Михајил Јевгењевич Јаковљев, дикектор фабрике намјештаја „Виста“ и Александр Иванович Цуркан, умјетник.

Пријему за госте из Русије присуствовали су и замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, савјетник градоначелника Миле Јовић и предсједник Скупштине града Мерсад Мехмедовић.