Потписан Споразум о одобравању донаторских средстава за реконструкцију моста на Дрини

Зворник, 04.12.2017. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потписали су данас у Зворнику Споразум о финансирању пројекта у оквиру сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. Овим Споразумом Министарство Граду Зворнику одобрава намјенска донаторска средства у износу 600.000 евра за имплементацију пројекта реконструкције Моста Краља Александра Првог Карађорђевића.

Тегелтија је напоменуо да је средства обезбиједила Влада Републике Србије, док ће Влада Републике Српске заједно са Градом Зворником пратити имплементацију пројекта.

– Ми се надамо да ћемо у љето наредне године завршити овај пројекат који је један од највреднијих који је одобрен од стране Владе Србије и то је знак колико је ово важан пројекат и за једну и за другу земљу – рекао је Тегелтија.

Градоначелник је истакао да очекује да до краја марта наредне године буде изабран извођач радова и да са првим данима априла почне реконструкција моста.

– Реконструкцијом је предвиђена замјена дотрајалих дијелова челичне конструкције, пјескарење и фарбање челичне конструкције у цјелости, замјена носећих греда и коловоза, те изградња расвјете. Ради се о специфичном објекту гдје власништво над њим имају двије државе и четири субјекта, али се надам да ћемо све у вези са тим усагласити током јануара. Наш захтјев и апел према институцијама и Србије и БиХ јесте и да се дозволи да овај пјешачки мост буде међународног карактера, односно дозвољен за прелаз не само грађанима који имају личне карте Малог Зворника и Зворника, него и другим ма одакле да су, а који имају исправне путне исправе. На томе ћемо радити наредне године – рекао је Стевановић.

Министар Тегелтија је нагласио да је са градоначелником Стевановићем разговарао и о  другим темама.

– Крај је године, праве се ребаланси, као и буџет за наредну годину, а говорили смо и о пројектима које град Зворник планира у будућности, као и о пројектима који су везани за успостављање Зворника као града. Показало се као и до сада да град Зворник нема финансијских проблема, да је успјешно вођен са свим својим капацитетима и ми смо само ту да мало помогнемо једној локалној заједници која то успјешно и сама ради – нагласио је Тегелтија.

Стевановић је истакао да је важно и да је прелиминарно договорена подршка граду у изградњи објекта у којем би биле смјештене правосудне институције које ду одлуком Народне скупштине Републике Српске недавно додијељене Зворнику.

– У питању су Окружни суд, Окружно тужилаштво, Привредни суд и Одјељење правобранилаштва. Очекујемо да ћемо у сљедећој години обезбиједити простор за ове институције које би са радом требало да почну 1. јануара 2019. године – најавио је Стевановић.

Он се захвалио владама Србије и Републике Српске, као и министру Тегелтији који је, како је рекао, и данас, као и до сада, показао разумијевање за све што се ради у Зворнику, а на добробит његових грађана.

1